Як Харківщина відновлюється після окупації: запрацював хлібозавод та повернулося українське мовлення

19.10.2022 10:45 Влада
На звільнених територіях Харківської області продовжують відновлювати функціонування критичної інфраструктури. Поступово в деокупованих населених пунктах починає з’являтися електроенергія, газ та зв’язок. Одночасно проводиться розмінування і розчистка доріг від небезпечних предметів, оновлюється асфальтне полотно. Відновлюється й мовлення українського радіо та телебачення.

Деокуповану Харківщину продовжують повертати до нормального життя. 13 жовтня в частині Ізюма відновили електропостачання. Того ж дня місто відвідали заступник керівника ОП Кирило Тимошенко та начальник ХОВА Олег Синєгубов для ознайомлення з перебігом відновлювальних робіт. За словами очільника області, на звільнених територіях першочергове завдання – це відновлення функціонування критичної інфраструктури.

Як відновлюється деокупована Харківщина

Начальник ХОВА Олег Синєгубов: Уже більше ніж на 60 % деокупованих територій області запустили електропостачання

Наразі в Ізюмі налічується 20 тисяч споживачів. Фахівці вже заживили домівки десяти тисяч абонентів. Відновити світло змогли й для Ізюмського хлібозаводу. Завдяки його роботі вдалося забезпечити виробництво хліба для місцевих мешканців та свого часу створити близько 1 тисячі 500 робочих місць. Одразу після подачі світла в Ізюмі запрацювало відділення Укрпошти, де люди змогли нарешті отримати пенсії.

– Від відновлення електроенергії першочергово залежить робота магазинів, банківських установ, Укрпошти тощо. Впродовж двох тижнів й інші мешканці Ізюма отримають електрику. Звичайно, ми зараз говоримо про ту інфраструктуру, яка вціліла, – наголосив Олег Синєгубов.

Як відновлюється деокупована Харківщина

Уже майже повністю відновлено живлення у Балаклії – підключили 5 тисяч мешканців. Частково підключені наразі й абоненти Куп’янська та Шевченкового.

– У Куп’янську світло вже є в чотирьох тисяч мешканців. Запустимо роботу аптек і магазинів, найближчим часом запрацюють банківські сервіси та Укрпошта, – зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Очільник області зауважив, що в найкоротші терміни будуть підключати селище Савинці та село Вербівка Ізюмського району. В планах «Харківобленерго» до холодів заживити якомога більше населених пунктів. Ремонтувати пошкоджені лінії будуть відразу після розмінування місцевості.

Жителі Великого Бурлука та ще 18 прилеглих населених пунктів знову змогли увімкнути світло у своїх оселях 14 жовтня. Загалом у Великобурлуцькій громаді електроенергію відновили для понад чотирьох тисяч споживачів. Світло подали у місцеву лікарню, школу, на каналізаційно-насосну станцію, в адміністративні будівлі тощо.

– У Великобурлуцькій громаді також з’явився більш якісний мобільний зв’язок та Інтернет. Щоб виконати всі ремонтні роботи, знадобилося близько місяця після того, як селище було звільнено від окупантів. Дякуємо нашим енергетикам та вибухотехнікам ДСНС, разом поступово повертаємо деокуповані території до життя, – сказав начальник ХОВА.

17 жовтня частково було повернено електропостачання у Вовчанськ, Білий Колодязь та інші села Вовчанської громади. Олег Синєгубов зауважив, що відновити електрику в оселях 7 тисяч 700 споживачів удалося завдяки вибухотехнікам, які в короткі терміни розмінували велику територію вздовж високовольтної лінії.

Як відновлюється деокупована Харківщина

Українське мовлення повертається

Не менш важливим на деокупованих територіях є й відновлення українського мовлення. З 7 жовтня Перший канал «Українського радіо» знов з’явився у Вовчанській громаді, а з 14 жовтня послухати УР-1 і УР-2 можна і в Куп’янську.

У селищі Великий Бурлук налагоджено цифрове телевізійне мовлення в стандарті DVB-T2, а також радіомовлення програми «Українське радіо» в FM-діапазоні. Завдяки підсиленому сигналу українського радіомовлення у Змієві, відновився зв’язок і в Балаклії. Крім цього, роботи ведуться як у селі Байрак Ізюмського району, так і в самому Ізюмі. Там, за словами начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова, після робіт з розчищення радіостанції від завалів фахівці розпочнуть відновлення антенно-фідерних систем.

– Окупанти, розуміючи важливість доступу до інформації, перше, що робили на захоплених територіях, це знищували критичну інформаційну інфраструктуру. Максимально швидкими темпами відновимо українське мовлення на всіх деокупованих територіях, – запевнив очільник ХОВА.

Знову з газом у домівках

14 жовтня перші 500 родин в Ізюмі вже мали у своїх оселях газ. Як зазначив Олег Синєгубов, також відновлюється газопостачання до населених пунктів району, там до блакитного палива під’єднали близько 900 домоволодінь. Зокрема, роботи тривають й у Балаклійській громаді.

– Одночасно пусконалагоджувальні роботи з відновлення газопостачання здійснені в селах Грушівка, Благодатівка, Нечволодівка та Московка Куп’янського району, – розповів очільник області.

Олег Синєгубов подякував газівникам за самовіддану працю і зауважив, що за добу вони газифікують до 3000 будинків Ізюмського, Куп’янського, Чугуївського та Харківського районів області. Роботи з відновлення газопостачання тривають.

150 комплектів Starlink для відновлення звязку

13 жовтня жителі Ізюма, Балаклії, Куп’янська та ще дев’яти населених пунктів Харківщини змогли знову зв’язатися з близькими. Для відновлення зв’язку на деокупованій Харківщині залучено 150 комплектів Starlink – платформа супутникового інтернету компанії SpaceX, яка належить американському бізнесмену Ілону Маску. Так, в Ізюмі запрацювали три публічні точки WI-FI від Starlink. Ще одна така точка з’явилася в селі Діброва. За інформацією Мінцифри, відбудова телеком-інфраструктури на Харківщині потребує від кількох тижнів до місяців.

Частину комплектів Starlink отримали 24 міські та сільські ради. Як зауважив начальник ХОВА, це допомагає місцевій владі працювати з гуманітарними організаціями, Укрпоштою, обласною владою та комунальними службами. Простіше кажучи – відновлювати життя на звільнених територіях.

– Раніше через відсутність зв’язку місцева влада могла спілкуватися тільки очно. Це дуже сповільнювало процес відбудови, – зазначив Олег Синєгубов.

А ще в найбільш постраждалих від дій окупантів населених пунктах Харківщини почали відкриватися мобільні відділення пошти. У співпраці з «Новою поштою» ХОВА було розроблено спільні плани стовідсоткового відновлення поштової мережі на постраждалих територіях. Де не вдасться відновити стаціонарні пункти, там відкриють мобільні відділення. Перше таке відділення з’явилося в Роганській громаді.

Розчищено 440 кілометрів доріг

Звільняють від наслідків «руського миру» й траси Харківщини. За інформацією ХОВА, дорожні бригади забезпечують функціонування логістичного та гуманітарного коридору від Чугуєва до Куп’янська по автомобільній дорозі Н-26 Чугуїв – Мілове.

Так, 12 жовтня стартував перший етап розчищення відрізка траси Н-26, що пролягає через Куп’янськ. Після того, як фахівці провели розмінування, дорожники почали розбирати блокпости окупантів та вивозити знищену техніку.

– Це дозволяє якнайшвидше забезпечити проїзд гуманітарної та медичної допомоги до людей, які перебували під окупацією з перших днів війни, – зауважив Олег Синєгубов.

Наразі з покриття та узбіч доріг продовжують прибирати небезпечні предмети, ліквідують пошкодження покриття автошляху. На вцілілих ділянках ремонтують бар’єрне огородження, встановлюють дорожні знаки та наносять дорожню розмітку. Всього на деокупованій Харківщині вже прибрано понад 440 кілометрів автомобільних доріг.

Автор: Анастасія Хушану