Обласний гуманітарний штаб допомагає жителям звільнених територій Харківщини

13.10.2022 10:05 Влада
На фото начальник ХОВА Олег Синєгубов На фото начальник ХОВА Олег Синєгубов
Після деокупації населених пунктів Харківщини за дорученням начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова продуктові набори з гуманітарного штабу в першу чергу доставляють жителям звільнених громад.

«Українці чекають від нас системних, швидких та ефективних рішень для відновлення нормального життя на звільнених від окупації територіях та й у цілому по області. Таке завдання поставив і Президент», – зауважив голова ХОВА Олег Синєгубов.

Він зауважив, що саме це першочергове завдання стоїть перед обласним керівництвом та керівниками новостворених міських, селищних і сільських військових адміністрацій області.

За інформацією ХОВА, лише на початку жовтня за тиждень з обласного гуманітарного штабу до деокупованих населених пунктів гумконвої відправляли шість разів. У Чугуївську та Борівську громади привезли по 40 тонн допомоги, у Золочівську – 20 тонн. У Куп’янську громаду конвої за дві поїздки доставили понад три тисячі комплексних продуктових наборів.

Майже 20 тисяч пакунків отримали жителі Харківської, Роганської, Вільхівської, Савинської та Малинівської громад.

Понад 100 тонн рису окремо передали в Південноміську, Чугуївську, Зміївську, Дергачівську, Новопокровську, Люботинську, Височанську громади, а також психоневрологічним інтернатам і геріатричному центру Харківського району.

Медичні заклади області отримали 55 тонн борошна, заклади освіти, Панютине і Дергачівська громада, – близько 30 тонн продуктів.

Крім продуктів, питної води та засобів гігієни, конвої доставляють необхідні речі. Наприклад, у Куп’янськ і Шевченкове передали понад чотири тисячі теплих ковдр.

«Дякуємо нашим міжнародним партнерам, а також Полтавській, Київській, Івано-Франківській, Вінницькій, Сумській, Житомирській, Чернігівській областям за постійну підтримку Харківщини!» – зазначив Олег Синєгубов.

У гуманітарному штабі вивчають потреби населених пунктів, щоб допомагати саме тим, кому потрібно в першу чергу.

Продуктів харчування в регіоні достатньо

Для деокупованих громад щодня в центрі з формування продуктових наборів у Харківській області фасують 3-4 тисячі пакунків. У наборі – 14 позицій: два види печива, макарони, горох, борошно, цукор, консервована квасоля, овочева та рибна консерви, ячнева та рисова крупи, згущене молоко, три банки тушкованки та олія.

 «Ми знаємо, що у багатьох звільнених населених пунктах ще немає електроенергії, газопостачання, тому веземо ті харчові продукти, які можна довго зберігати і швидко готувати. Продуктів харчування в нас достатньо», – підкреслив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Обласний гуманітарний штаб має відповідні резерви, тож на деокуповані території надійде стільки продуктів, скільки буде необхідно.

Серед тих громад, хто вже отримав гуманітарну допомогу на всіх своїх жителів, – Куньєвська сільрада. Сьогодні на території громади мешкає близько 3000 людей.

«Ми отримали гуманітарну допомогу від Харківської обласної військової адміністрації – 3650 продуктових наборів. У цей час, коли ще не встигли завезти пенсії, не всі мають заробітні плати, це буде велика підтримка з боку держави», – зазначив голова Куньєвської сільської ради Ізюмського району Нерсес Нерсисян.

Начальник Ізюмської міської військової адміністрації Валерій Марченко розповів, що з моменту деокупації Ізюма міська влада приступила до виконання першочергових завдань у гуманітарній, комунальній і безпековій сферах: «Значну допомогу нашій громаді надає керівництво Харківської обласної військової адміністрації в особі Олега Синєгубова».

Наприкінці минулого тижня вперше вдалося доставити гуманітарні вантажі до звільненої Борової. У селище спрямували три фури з 3 тисячами продуктових наборів, 20-тонну фуру із засобами гігієни та дитячими товарами: підгузками і харчуванням.

«За чим особливо скучили борівчани, так це за свіжим українським хлібом, його відправили дві вантажівки», – сказав Олег Синєгубов.

Також у Борову спрямували дві вантажівки по 20 тонн від Червоного Хреста та два буси від волонтерів.

«Це була одна з найскладніших гуманітарних місій, адже ворог залишив знищені дороги та мости, вдячні кожному, хто долучився. А особливо дякуємо борівчанам, які вірили в ЗСУ та з Україною в серці чекали звільнення», – зауважив очільник області.

Вирішується транспортне питання

Ще одне питання, яке наразі стоїть дуже гостро, це транспортне сполучення. Через бойові дії дістатися до деяких населених пунктів та передати туди гуманітарний вантаж – складна проблема. Наприкінці вересня доставляли продукти на територію Куп’янська, що на лівому березі річки Оскіл. Міст, що сполучає дві частини міста, майже повністю зруйновано під час бойових дій. Є тільки пішохідна переправа.

Тож близько 19 тонн допомоги переправляли вручну. Працювали разом із куп’янськими рятувальниками цілий день.

«Зараз вирішуємо на державному рівні питання щодо відновлення транспортного сполучення. Я думаю, що найближчим часом ми відновимо кілька напрямків, і вже буде легше і людям дістатися, і довезти гуманітарну допомогу», – зазначив Олег Синєгубов на першій нараді з керівниками новостворених міських, селищних і сільських військових адміністрацій області 8 жовтня.

Єдина координація

Для більш ефективної роботи з надання допомоги деокупованим громадам за дорученням начальника ХОВА з кінця вересня в області почав працювати Єдиний координаційний гуманітарний центр. Щоб потрапити на деокуповані території та здійснювати там волонтерську діяльність, наразі необхідно отримати перепустку в координаційному центрі.

Наразі вже п’ять волонтерських караванів працюють на трьох напрямках – північному, північно-східному та східному – в деокупованій зоні. Гуманітарна місія охоплює не лише доставку харчових продуктів, а й засобів особистої гігієни, побутової хімії тощо.

Підтримку у вирішенні гуманітарних питань Харківщині надають міжнародні організації, зокрема системи ООН, Представництва ЮНІСЕФ та Товариства Червоного Хреста в Україні.

Автор: Марія Іващенко