Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

05.10.2022 18:00 Влада
Після героїчного звільнення ЗСУ захоплених територій на Харківщині перед обласною владою постала низка проблем критичної інфраструктури, які потребують якнайшвидшого вирішення: частина лікарень та інших медичних установ зруйновані ворогом, а ті, що вціліли – розграбовані. Як відновлюють діяльність медзакладів, де беруть ліки й оснащення, і чи лишилися на деокупованих територіях лікарі, – читайте у матеріалі «Слобідського краю».

За інформацією Департаменту охорони здоров’я ХОВА, з початку повномасштабного вторгнення рф на території області постраждало щонайменше 230 об’єктів охорони здоров’я, серед них на деокупованих територіях понад 80 об’єктів пошкоджено і не менше 15 повністю зруйновано. Також у багатьох закладах ще триває розмінування, тому оцінити їх стан немає можливості.

– Після звільнення одного з найбільших населених пунктів Харківської області – Ізюма – з’ясувалося, що в центрі міста майже зруйнована міська амбулаторія загальної практики – сімейної медицини № 1, – розповідає начальник ХОВА Олег Синєгубов. – Постраждала від ворожих обстрілів і частина приміщень Центральної міської лікарні Піщанської Богоматері: було зруйновані хірургічне відділення та кабінет комп’ютерної томографії. Перше, що зробили – це відновили та обладнали нову хірургічну та терапевтичну палати.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

Водночас, за словами начальника ХОВА, в Ізюмському стаціонарі міської лікарні та міській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 2, що розташовані в іншій частині міста і наразі беруть на себе основне навантаження, адже тут мешкає переважна частина населення, працюють відділення неврології, терапії, кардіології та гінекології. Медичну допомогу надають 42 співробітники. Налагодили і постачання ліків.

– Майже всі аптеки в Ізюмі були зруйновані та розграбовані окупантами, люди лишилися без елементарного, – зазначає начальник ХОВА. – На щастя, наразі частина аптечних закладів уже відновила свою роботу. Ми, зі свого боку, намагаємося повністю забезпечити медичні установи всіма необхідними лікарськими препаратами. Департамент охорони здоров’я вже передав до Ізюма хірургічні набори, інсулін, препарати для кардіології та засоби індивідуального захисту. До того ж мешканцям міста безплатно видали знеболювальні та протизастудні ліки.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

Відновив свою роботу і Ізюмський центр надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги, де ворог намагався знищити не лише приміщення, а й карети швидкої допомоги. За словами Олега Синєгубова, питання щодо транспортування до Харкова пацієнтів, які потребують термінового лікування, вже теж вирішене.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

Водночас для вцілілої амбулаторії з настанням холодів актуалізується і питання опалення. Раніше вона була під’єднана до центральної системи, яка наразі не працює.

– Одне із завдань на сьогодні – забезпечити всі деокуповані медичні заклади, і Ізюмські лікарні в тому числі, генераторами і паливом для них, а також відновити інтернет-зв’язок за допомогою starlink, – наголошує Олег Синєгубов.

Підтримка від всесвітньо відомих установ

Начальник ХОВА констатує, що з постачанням медикаментів і не лише на звільнених від ворога територіях допомагає ціла низка всесвітньо відомих установ, таких як Всесвітня організація охорони здоров’я, Червоний Хрест і міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів». Активно включається і ЮНІСЕФ: від нього Харківщина отримала 170 тонн медичної гуманітарної допомоги – набори для надання екстреної допомоги, приймання пологів, хірургічне обладнання та ліки.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

– Найближчими днями Фонд (ЮНІСЕФ. – Ред.) розширить гуманітарну місію на звільнені території області, – зауважує Олег Синєгубов. – Обіцяють доставку зимових речей, розширять і надання послуг, зокрема роботу мобільних психологічних та медичних команд. Ми дуже вдячні всій європейській спільноті за таке єднання, за постійну підтримку в подоланні викликів.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

Незважаючи на всі труднощі, з перших днів деокупації на Харківщині проводили моніторинг стану медичної інфраструктури та наявності в лікарнях медичного обладнання і ліків. Всі дані в обов’язковому порядку передавали в Міністерство охорони здоров’я.

Під час візиту на Харківщину очільника МОЗ Віктора Ляшка було прийняте рішення розгорнути мобільний шпиталь для додаткового надання медичних послуг в Ізюмі.

– Ми чітко зосередилися на питаннях розгортання мобільного шпиталю у місті Ізюм. Установа матиме обладнання для надання хірургічної допомоги, буде забезпечена необхідними медикаментами, – зазначив міністр.

За його словами, монітори пацієнта, апарати ШВЛ та УЗД-апарати будуть доставлені у шпиталь з резервного фонду.

Умови для лікарів

Нагальним питанням на деокупованих територіях Харківщини залишається не тільки відновлення медичних закладів, а й наявність там медичного персоналу. Водночас треба створити умови проживання фахівців, забезпечити їх житлом. Особливо це стосується лікарів, які виїхали і через руйнації осель не мають змоги повернутися на рідну землю.

За словами Олега Синєгубова, ХОВА наразі ведуться переговори з міжнародними організаціями щодо встановлення модульних будинків для лікарів та медперсоналу. В Ізюмі, наприклад, такі будинки розташують на території лікарні.

– Наразі в деокупованих населених пунктах проживає близько 40 % населення, порівняно з довоєнним часом. Буває так, що в лікарнях на цих територіях працює 30-40 % медиків. В окремих установах не вистачає рентгенолога, бракує хірургів, анестезіологів, стоматологів. Лише в Ізюмі не вистачає 13 медиків: терапевтів, анестезіологів, хірургів, педіатрів, неонатологів та акушерів-гінекологів. Не вистачає лікарів й у Борівській центральній лікарні, Куп’янському територіальному медичному об’єднанні, Великобурлуцькій центральній лікарні та ЦПМСД, Вовчанській центральній лікарні та ЦПМСД і Печенізькій ЦПМСД. Усі ці питання будемо вирішувати за допомогою лікарів-волонтерів, або лікарів, які працюватимуть вахтовим методом, – говорить начальник ХОВА.

Мобільні бригади медичної допомоги

Олег Синєгубов зазначає, що наразі звільнені території вже підсилено бригадами медицини катастроф МОЗ і центрів екстреної медичної допомоги.

Вони почали працювати на звільнених територіях одразу після деокупації: медики робили подворові обходи, оглядали та консультували місцевих жителів.

Як вирішують проблеми медичної сфери на деокупованих територіях Харківщини

– Через відсутність стабільного мобільного зв’язку люди не завжди можуть самостійно зв’язатися з лікарями. Тому до центрального медзакладу в кожному населеному пункті приїжджає пересувна амбулаторія. До маломобільних людей лікарі приїжджають додому, – розповідає Олег Синєгубов.

За словами голови ХОВА, про приїзд мобільної медичної бригади оголошують представники органу місцевого самоврядування, а у разі їх відсутності – військові або рятувальники.

А тим часом

На звільнених від ворога територіях громадяни, які фактично мешкали там під час окупації, отримують разову грошову допомогу в сумі 1200 гривень. Виплати стали можливими завдяки пілотному проекту Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Червоного Хреста та Укрпошти. Також з листопада Міністерство обіцяє додаткову матеріальну підтримку жителям деокупованих територій у розмірі 2200 гривень на кожного. Перелік осіб для отримання такої допомоги складають органи місцевого самоврядування. Графік виплат залежить від швидкості формування списків та безпекової ситуації в області.

За словами начальника Харківської військової адміністрації Олега Синєгубова, наразі першочергове завдання ХОВА – якнайшвидше надати людям, які були в окупації, доступ до базових соціальних послуг.

– Протягом вересня було звільнено близько 25 % території Харківщини, які більше пів року перебували в окупації. Зараз для нас головний пріоритет – наші люди, їхня безпека та їхня можливість отримати допомогу, – говорить Олег Синєгубов. – Буквально з першого дня деокупації ми перебуваємо у постійному контакті з Міністерством реінтеграції тимчасово окупованих територій. Спільно ми одразу ж налагодили доставку на звільнені території вантажів гуманітарної допомоги та роботу пересувних відділень Укрпошти, щоб люди мали можливість отримати пенсії та соціальну допомогу.

Також, за словами начальника ХОВА, особлива увага приділена розмінуванню територій та відновленню критичної інфраструктури. Для більшості мешканців Балаклії уже відновлено електропостачання, що дозволяє запустити роботу банківських установ, мережі аптек та магазинів. В інших звільнених населених пунктах також крок за кроком поновлюється критична інфраструктура та повертається нормальне життя.

Автор: Анастасія Хушану, Наталя Сергієва