Американська програма допоможе Харківщині підвищити конкурентоспроможність

30.05.2023 10:21 Влада
Джерело: Харківська обласна рада Джерело: Харківська обласна рада

Представників громад Харківської області навчатимуть посиленню спроможності місцевого самоврядування.

Як повідомляє медіа «Слобідський край», голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала меморандум про співпрацю з програмою USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (DOBRE)». Його було укладено задля згуртування зусиль для розвитку сільського господарства регіону, підтримки підприємництва та підвищення конкурентоспроможності області.

Окрім того, DOBRE допоможе громадам підвищити рівень обізнаності щодо можливостей розвитку, ефективного бюджетування та управління фінансами. Як зазначила Тетяна Єгорова-Луценко, програма сприятиме відновленню життєдіяльності території. Фахівці навчатимуть та консультуватимуть представників громад з посилення спроможності місцевого самоврядування.

Наразі з програмою співпрацює 12 громад – Балаклійська, Великобурлуцька, Вільхівська, Дергачівська, Куп’янська, Липецька, Малинівська, Мереф’янська, Оскільська, Роганська, Старосалтівська і Чугуївська.

– У рамках Програми DOBRE на Харківщині останніми роками реалізовано низку ефективних проєктів у різних сферах життєдіяльності громад. Як в економічній, так і соціальній. Сьогодні, на жаль, ми говоримо не про розбудову області, а про відбудову та відновлення, – сказала голова Харківської обласної ради.

За її словами, під час повномасштабної війни програма DOBRE підтримує та допомагає місцевому самоврядуванню ліквідувати наслідки ворожих атак, відновлюватися та розвиватися. Так, раніше USAID уже доставили генератори для семи громад регіону.

– Харківська обласна рада завжди високо цінувала партнерство з Програмою DOBRE та готова всебічно сприяти досягненню загальних цілей з метою відновлення і сталого розвитку територіальних громад Харківщини, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Як зазначив керівник програми Брайан Кемпл, однією з цілей є допомога громадам у подоланні викликів, що супроводжують децентралізацію, а також допомога у правильному використанні можливостей, які приносить децентралізація. Окрім технічної, надається невідкладна допомога – матеріальна підтримка громадам, які найбільше постраждали внаслідок агресії.

Нагадаємо, шість дитячо-юнацьких спортивних шкіл перейдуть у власність громад Харківщини. Раніше ми писали, що Харківщина ініціює розширення переліку громад, віднесених до території активних бойових дій. 

Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану