Бути готовими до всього: які завдання поставили перед керівниками військових адміністрацій Харківщини

02.11.2022 14:05 Влада
Які першочергові завдання поставив перед новопризначеними очільниками військових адміністрацій начальник ХОВА, де на звільнених територіях у Харківській області з’явилися світло та газ, запрацювали пошта та мобільний зв’язок, чи відновлять роботу аптеки – читайте у матеріалі.

У жовтні на Харківщині було створено 21 військову адміністрацію в громадах. Нові адміністрації заміняють собою міські, селищні та сільські ради. Дія цих структур поширюється на всю територію громад, де військові адміністрації було введено.

Нещодавно начальник ХОВА Олег Синєгубов провів нараду з новопризначеними начальниками військових адміністрацій, на якій поставив перед очільниками першочергові завдання. Серед найважливіших проблемних питань було виділено підготовку до опалювального сезону в осінньо-зимовий період та відновлення критичної інфраструктури. Наразі в межах підготовки до настання холодів на Харківщині мають створити універсальні пункти обігріву.

На часі й облаштування «пунктів життя» на Харківщині, які будуть працювати у випадку можливої відсутності електропостачання. Зокрема, на таких пунктах будуть розміщені генератори, засоби зв’язку та інші необхідні ресурси. Також, за словами Олега Синєгубова, серед потреб є відновлення важливих шляхів дорожньої інфраструктури.

Нарада начальників віськових адміністраці Харківщини

– В Україні триває війна, тому маємо бути готовими до всього. На керівників місцевих адміністрацій покладені важливі завдання, для виконання яких маємо не так багато часу. Люди чекають оперативних дій та вирішення нагальних проблем. Попереду в нас багато надскладних викликів та завдань. Спільно працюємо на благо наших громад, – зауважив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Як розповів очільник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко, наради з новопризначеними начальниками у ХОВА проводяться регулярно. Наразі вже створено юридичну особу Циркунівської сільської військової адміністрації, але штат поки що не набраний. На його думку, такі зміни підуть на користь, а допомога та підтримка від області значно відчувається. Завдання, які були поставлені перед новопризначеними очільниками, – це допомога та підтримка місцевого населення.

Відновлення медичної сфери

Відновлення медичної сфери залишається вкрай затребуваним. Особливо це стосується деокупованих територій Харківщини, де новопризначені начальники мають узяти на контроль відкриття аптек.

– Є гостра необхідність у відкритті аптек на деокупованих територіях Харківщини. Ті медикаменти, які люди отримують із гуманітарної допомоги, не завжди йдуть на користь, адже через порушення правил транспортування та зберігання ці ліки можуть людям, навпаки, нашкодити, – зазначив начальник ХОВА Олег Синєгубов. 

Для отримання гуманітарної допомоги новопризначеним керівникам необхідно звертатися до Єдиного координаційно-гуманітарного штабу.

Фіксування пошкоджень житла

На новопризначених очільників військових адміністрацій покладена й активна співпраця з Національною поліцією. Наразі правоохоронці проводять збір інформації щодо кількості людей, які залишилися в населених пунктах, та кількості місцевих, які потребують евакуації. Стосується співпраця і виявлення колаборантів на звільнених територіях.

Звільнені території Харківщини

Інформацію про руйнування житла також мають збирати начальники військових адміністрацій. Загалом збитки, завдані російським агресором, класифікують так: незначні пошкодження (вибиті шибки, побитий дах); пошкодження, які підлягають відбудові; значні пошкодження, які вимагають повного демонтажу конструкцій. Усі ці факти мають бути юридично завірені актами та профільними фахівцями.

Пенсії та відновлення мобільного зв’язку

На звільнених територіях області продовжується відновлення життя. 26 жовтня у звільненому Куп’янську почалася виплата пенсій у першому стаціонарному відділенні «Укрпошти». Незабаром відкриються й інші відділення, які постраждали під час окупації. Найближчим часом також обіцяють відкрити відділення «Нової пошти». 

Укрпошта на звільнених територіях Харківщини

Очільник області зауважив, що поновлюють у Куп’янську і мобільний зв’язок. У тестовому режимі почав працювати 4G від операторів Vodafone, Kyivstar та Lifecell.

Вирішення газового питання

Також у звільненому Куп’янську триває відновлення роботи соціальних служб, ЦНАПу та ЖКГ. Наразі місцеві жителі можуть подати заявки про пошкоджене майно унаслідок ворожих обстрілів. Найближчим часом у місто доставлять будівельні матеріали для місцевого населення. Також куп’янчани можуть отримати державну фінансову та гуманітарну допомогу. В тому числі і дрова для опалення домівок у холодну пору року.

До куп’янських домівок поступово відновлюють газопостачання, щодня природний газ повертається до близько трьох тисяч домоволодінь. Зокрема, блакитне паливо вже є у домівках 95 % приватного сектора міста та понад 50 % споживачів багатоквартирного. За словами начальника ХОВА, наразі у Куп’янську ведуться роботи з перевірки на справність системи централізованого опалення.

– У Куп’янську були обстежені всі котельні, які розташовані на території громади, вони в більш-менш задовільному стані. Зараз фахівці там налагоджують ті моменти, які дадуть нам запустити тепло, – зазначив Олег Синєгубов.

Окрім того, газівники щодня проводять роботи з ремонту перебитих газогонів на деокупованих територіях. Так, на сьогодні газопостачання підключено вже для 67 % споживачів.

Зокрема, відновлено газопостачання у селищі Ківшарівка Куп’янського району. В цьому населеному пункті газ повернуто до більш ніж 16 тисяч споживачів, що становить майже 66 % населення.

Забезпечення дровами

А от ті населені пункти області, до яких неможливо подати газ або централізоване теплопостачання, за словами начальника ХОВА Олега Синєгубова, будуть забезпечувати дровами. На Харківщині старт видачі деревини попередньо заплановано на початок наступного тижня. За рекомендацією Міністерства реінтеграції з питань тимчасово окупованих територій пріоритетними групами населення є:

  • самотні люди похилого віку;
  • важкохворі;
  • особи з інвалідністю першої або другої групи;
  • багатодітні родини;
  • самотні опікуни дітей;
  • вагітні жінки або матері, які мають дитину до двох років;
  • особи, які на початок опалювального сезону не користувалися субсидіями на комунальні послуги, придбання скрапленого газу або побутового палива.

Заяву на отримання дров необхідно подавати до органів місцевої влади. Окрім того, перед зверненням необхідно підготувати такі документи:

  • паспорт громадянина України або інший документ, який підтверджує спеціальний статус (для іноземців або осіб без громадянства);
  • документ, що підтверджує повноваження законного представника (у разі, якщо заява подається законним представником);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що підтверджує соціальний статус (за наявності);
  • документи, що підтверджують належність до відповідного господарства.

Автобусних рейсів більшає

Не менш важливим є відновлення транспорту на звільнених територіях. Наразі перевізники здійснюють рейси до населених пунктів сімох деокупованих громад. Так, з Харкова автобусом можна доїхати до Куп’янська, Вільхівки, Слобідського, Новопокровки, Чугуєва, Малої Рогані, Черкаської Лозової, Елітного та Кутузівки. Окрім того, з Чугуєва можна доїхати до Малинівки та Чкаловського. За словами очільника області Олега Синєгубова, найближчим часом буде відновлене автобусне сполучення за рейсом Харків – Ізюм та Харків – Липці.

– На деокупованих територіях області триває розмінування, відновлення автомобільних доріг та мостів. Тож про повне та безпечне відновлення автобусних маршрутів зможемо говорити після відбудови дорожньої інфраструктури, – зауважив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Автор: Анастасія Хушану