Де у Харкові шукати архівні документи ліквідованих організацій та підприємств

24.11.2014 09:33 Влада
kh.vgorode.ua kh.vgorode.ua
Ваше підприємство чи організацію ліквідовано, а виникає потреба отримати звідти довідку про трудовий стаж чи інші документи.

 У такому разі на допомогу прийде архів. Потрібні документи там можуть зберігатися довічно.

Листи з України і не тільки

Щорічно до Державного архіву Харківської області з метою одержання довідок про свою заробітну плату, трудовий або депутатський стаж звертаються особисто та надсилають листи сотні громадян України, країн СНД і далекого зарубіжжя. Але не на всі питання, з якими звертаються громадяни, Держархів області може надати позитивну відповідь. Річ у тому, що організація приймає на зберігання документи з основної діяльності підприємств та організацій Харкова і Харківської області, які мають історичну цінність і є складовою частиною Національного архівного фонду України. Термін їх зберігання – довічно.
Відомості з особового складу (накази про прийом на роботу, переведення та звільнення, особові справи працівників, відомості нарахування заробітної плати) мають 75-річний термін зберігання і знаходяться в архіві установи, у якій утворилися, у разі ліквідації – в установі-правонаступнику. За відсутності установи-правонаступника документи передаються на зберігання до місцевої архівної установи або відомчих організацій вищого рівня.

Пошук втраченого

У Державному архіві Харківської області зберігаються документи з особового складу партійних і комсомольських організацій (обкомів компартії та комсомолу, міськкомів, райкомів компартії та комсомолу) Харкова і області, видавництва «Соціалістична Харківщина» до 1991 року, накази з особового складу Українського заочного політехнічного інституту за 1958–1968 роки тощо. Установа розташована за адресою у м. Харкові: просп. Московський, 7, індекс 61003, тел. (057) 731-26-62. Основна частина документів з особового складу в 2013 році була передана на подальше зберігання до Комунального підприємства «Міський архів» за адресою в Харкові: вул. Конєва, 7, індекс 61052, тел. (057) 725-26-95. Це документи установ громадського харчування обласного центру, торгівлі, підприємств: Харківський завод «Електробритва», Акціонерне товариство «Харківська фабрика «Україна» та підприємства виробничо-художніх промислів Харківської області, Відкрите акціонерне товариство (ВАТ) «Харківзалізобетон» та завод залізобетонних конструкцій № 4, ВАТ «Південенергомонтажізоляція» тощо.

Із метою інформування громадян, які звертаються до столу довідок Держархіву області для отримання довідок про трудовий стаж, нарахування заробітної плати або перейменування організації, в архіві триває постійна робота із виявлення місцезнаходження документів ліквідованих підприємств, організацій та установ. У столі довідок архіву, який працює по вівторках і четвергах з 8.30 до 17.00 (перерва з 12.30 до 13.00), створено картотеку ліквідованих підприємств, що регулярно поповнюється новими даними.

За адресою допоможуть

До того ж, на власному веб-сайті Державного архіву Харківської області (http://archives.kh.gov.ua) стане у пригоді рубрика «Звернення громадян». У ній розміщено інформацію під назвою: «Відомості про місцезнаходження документів ліквідованих та реорганізованих підприємств, установ і організацій, документи з особового складу яких перебувають на зберіганні у правонаступників та інших установах». Ці відомості постійно поповнюються. 

Окрім вищевказаних архівів, за довідками рекомендуємо звертатися: до Архівного відділу Харківської міської ради (вул. Університетська, 13, м. Харків, 61003, тел. (057) 731-24-97), ТОВ «НВСЦ «Харківський народний архів» (пров. Короленка, 5, м. Харків, 61003, тел. (057) 731-46-85), ВК «Архівіст» (просп. Московський, 185, м. Харків, 61037, тел. (057) 759-82-33), «Міжрегіонального комерційного архіву» (вул. Данилевського, 24, оф. 21, тел. (057) 705-54-41), ТОВ «Архіваріус» (пров. Інженерний, 9, тел. (057) 719-15-89), ТОВ «Архів № 1» (просп. Леніна, 50а, м. Харків, 61072); за довідками про роботу на підприємствах, підвідомчих Південній залізниці, – до Сектора архівів ДП «Південна залізниця» (вул. Червоноармійська, 7, м. Харків, 61052, тел. (057) 724-49-38).

Для отримання довідок про роботу та заробітну плату на підприємствах і в організаціях, що діяли поза межами Харкова, рекомендуємо звертатися в Трудові архіви відповідних міських або селищних рад у районах Харківської області та до Архівних відділів міських рад і райдержадміністрацій області.

Детальну інформацію про архівні установи, розташовані у Харкові та в районах Харківської області, що зберігають документи ліквідованих організацій з особового складу, розміщено на веб-сайті Державного архіву Харківської області в рубриці «Архівні установи області».

Марія Макарова, матеріал з газети "Слобідський край" № 134 від 08.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта