«єВідновлення»: жителі Харківщини купують нове житло

27.03.2024 15:51 Влада
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Близько 200 жителів регіону придбали нове житло замість свого знищеного саме у Харківській області.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. 

Жителі Харківської області, чиї домівки були зруйновані через війну, надіслали 4544 заяви про надання компенсації за знищене майно. У 31 громаді регіону комісіями сформовано 1368 сертифікатів з надання компенсації за знищене майно на суму 1,9 мільярда гривень.

193 жителі Харківщини, які вже скористалися сертифікатами, придбали нове житло у своїй області. Окрім того, в трьох громадах затверджено рішення про надання грошової компенсації для будівництва нового житла на суму 25 мільйонів гривень.

– Програма «єВідновлення» успішно реалізується на Харківщині. Наразі люди отримують компенсації за пошкоджене та повністю знищене майно. Працюємо над тим, аби знизити кількість протермінованих заяв на отримання компенсації. Якомога швидше маємо допомогти людям отримати відшкодування, адже регіон значно постраждав від російської агресії. На сьогодні з використанням житлових сертифікатів на території Харківської області придбано 151 квартиру та 42 приватних житлових будинки. Вартість придбаного житла становить 329 мільйонів гривень, з них оплачено сертифікатами 323 мільйони гривень, – розповів Олег Синєгубов.

Загалом уже скористалися житловими сертифікатами 268 отримувачів компенсації з Харківщини. Більшість придбали житло у місті Харків та Чугуївській громаді, а також на території Київської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Закарпатської та інших областей.

Окрім того, з початку реалізації програми «єВідновлення» в області подано 30 397 заяв для отримання грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла. Найбільше заяв подано мешканцями Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів.

Для ремонту житла, пошкодженого внаслідок збройної агресії рф, уже 16 654 заявники отримали грошову допомогу на суму 1,5 мільярда гривень. Ще для 1065 заявників передано на виплату понад 143,5 мільйона гривень.

Нагадаємо, з 1 серпня 2023 року запрацював новий етап «єВідновлення» – компенсація за знищене житло. Українці, чия оселя повністю зруйнована, можуть отримати електронний сертифікат на купівлю нової домівки або реконструкцію старої.

Раніше ми писали, що понад 18 мільйонів гривень компенсації: реалізація програми «єВідновлення» у Малинівській громаді.

Автор: Катерина Суханова