Фальшива гривня: як підробляють та як відрізнити

09.12.2014 07:54 Влада
www.prostobankir.com.ua www.prostobankir.com.ua
Інформація про те, що в «ДНР» і «ЛНР» друкують фальшиві гривні, швидко поширилася в Україні. Начебто підробками бойовики здійснюють соціальні виплати населенню, і фальшивки вже потрапили в інші області країни. Як не помилитися?

Про те, що на Донбасі розпочали друкувати фальшиві гривні, наприкінці листопада заявив голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

– Бойовики привезли з РФ верстати для друкування фальшивої гривні. Друкуватимуть 10 і 20 грн – те, що сьогодні не перевіряється, – заявив посадовець в ефірі одного з українських телеканалів.

Не заперечують таку інформацію і в РНБО.

– Дійсно була така інформація. Вона зараз перевіряється, і є застереження, які озвучив регулятор – Національний банк України, про те, щоб люди були більш пильними до тих купюр, які зараз в обігу на сході України, а також, можливо, виявляться в інших регіонах, – сказав спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

А от в НБУ кореспондента «СК» запевнили: ситуація з підробленими банкнотами наразі є контрольованою та не має загрозливого характеру.

– За підсумками 10 місяців 2014 року (за результатами досліджень, проведених експертами системи Національного банку України) кількість підроблених банкнот гривні, порівняно з аналогічним періодом минулого року, зменшилася на 1,6 %, – розповіла в. о. начальника Управління Національного банку України в Харківській області Олена Кіценко. – Як і минулого року, переважна кількість вилучених з обігу підроблених банкнот була номіналом у 20, 50 та 100 грн.

«Проти світла» й на дотик

Як же відрізнити справжні гривні від підробок? Українські банкноти мають декілька елементів захисту. Одні з них можна побачити неозброєним оком, інші перевіряються за допомогою спеціальних детекторів у магазинах і банках.

– Першим засобом перевірки справжності банкнот є водяні знаки – зображення, що видно під час розглядання банкноти проти світла, – пояснила Олена Кіценко. – По-перше, це багатотоновий водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти. По-друге, світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака національної грошової одиниці України – гривні.

Наступним елементом захисту банкнот для візуального контролю є занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій розміщуються мікротексти. На поверхні справжньої банкноти також мають бути рельєфні зображення, які можна відчути пальцями на дотик. Ці зображення забезпечуються спеціальним видом друку, при застосуванні якого фарба на папір лягає випуклим шаром і легко визначається при дотику.

– Зображення на справжніх гривнях виконано оптично-змінними фарбами. Тому, якщо розглядати банкноти під різними кутами зору, картинка змінює колір, – сказала в. о. начальника Управління НБУ в Харківській області. – Також має бути присутнім наскрізний елемент – суміщене зображення. Це зображення, які виконані в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти й суміщаються або доповнюють одне одного при розгляданні проти світла.

На підроблених гривнях можуть бути помилки в назвах, заголовках і тексті, розміщеному поруч із портретами. Що стосується мікропечатки з портретом – того, що найчастіше перевіряють люди, – то вона нерідко є на фальшивках, однак її форма буде спотвореною.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №146 від 06.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта