Харківщина стане залізобетонною фортецею – Синєгубов

16.02.2024 13:29 Влада
Фото: bzh.life Фото: bzh.life

У Харківській області вже починається масштабне будівництво укріплень, що дозволять ефективно протистояти ворогу. Куди саме підуть 4 мільярди гривень, виділені на будівництво фортифікаційних споруд.

Про це начальник ХОВА Олег Синєгубов розповів на зустрічі з представниками локальних медіа Харківщини 15 лютого, передає «Слобідський край». 

Олег Синєгубов прокоментував інформацію Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля про виділення додаткових 3,9 мільярда гривень на захисні споруди в Харківській області на 2024 рік, а також узагалі ситуацію з оборонними конструкціями в регіоні. 

За словами чиновника, йдеться про черговий етап планових робіт.

- Ми працюємо над фортифікаціями фактично з початку повномасштабного вторгнення, з 24 лютого. По мірі деокупації нашої території ми будували кругову оборону Харкова і далі – на північ, на схід, інші напрямки. Щоб утримати ворога у випадку контратак, спроб відбити території, звільнені у травні та восени 2022 року, – сказав Олег Синєгубов. 

Керівник ОВА повідомив, що державні кошти на будівництво захисних споруд виділялися в кілька етапів. Навесні 2022 року всі ці роботи велися за кошти обласного бюджету або були мобілізовані інші ресурси, по суті власними силами регіону. Після деокупації у 2022 році будо виділено близько 300 мільйонів гривень. У 2023 році на укріплення українських позицій було виділено спочатку 400 мільйонів гривень, а потім близько одного мільярда гривень. 

Новий етап будівництва передбачає масштабне будівництво фортифікаційних споруд у різних точках за різними напрямками на значну суму у дуже стислі строки.

- 70 % договорів на виконання робіт із підрядними організаціями укладені. Ми приступили до виконання робіт – виділені кошти дозволяють приступити до будівництва. Проєкти розробляються Міністерством оборони, доводяться до нас, ми за цими проєктами укладаємо договори на виконання робіт, – зазначив Олег Синєгубов. 

За його словами, залізобетонні споруди мають надавати захист українським воїнам, навіть від авіаційних бомб та ракет, стримувати ворога та наносити максимально ефективні ураження, будується фактично друга лінія оборони, яка протягнеться з півночі й углиб території в напрямку Ізюма.

Нагадаємо, що цього місяця громади Харківщини отримали 55 мільйонів гривень державної субвенції.

Також раніше ми писали, що на Куп’янському напрямку ЗСУ продовжують відбивати атаки агресора.