Харківщина заручається міжнародною допомогою для відновлення регіону

25.04.2023 09:22 Влада

За останній тиждень закордонні партнери передали для Харківщини мікроавтобуси, генератори та медичні препарати. Також керівництво області провело перемовини з представниками інших країн щодо відновлення регіону.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

У Києві на базі Конгресу регіональних і місцевих влад при Президентові України відбувся Міжнародний саміт міст і регіонів. Понад 100 учасників заходу представляли 17 країн та міжнародні організації.

– Для Харківщини цей саміт мав велике значення, адже наша область є однією з найбільш постраждалих від дій російських окупантів і потребує серйозної міжнародної допомоги та підтримки, – підкреслив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Очільник ХОВА під час саміту обговорював з європейськими партнерами питання гуманітарного розмінування, відновлення зруйнованого житла та інфраструктури, гуманітарної допомоги тощо.

Також напередодні саміту Олег Синєгубов провів зустрічі з префектом округу Фієр Республіки Албанія Лефтером Шехаєм та з делегацією Великопольського воєводства Республіки Польща.

З албанським колегою обговорювали подальшу співпрацю, зокрема можливість відпочинку дітей з деокупованих територій Харківщини в Албанії.

З польською делегацією мова йшла, зокрема, про розмінування деокупованих територій, евакуацію мирного населення, відбудову інфраструктури тощо. Також найближчим часом медики Харківщини отримають від Польщі карети швидкої допомоги.

Крім того, завдяки співпраці з міжнародними партнерами рятувальникам Харківської області передали п’ять нових мікроавтобусів. Транспорт буде використовуватися, зокрема, для евакуації цивільного населення із зони бойових дій.

Автомобілі були придбані коштом Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини та за сприяння Федерального агентства з технічної допомоги, які раніше передавали фахівцям ДСНС спецавтівки, генератори, автоцистерни та інше обладнання.

Також 37 медзакладів Харківщини отримали ліки від американської благодійної організації Direct Relief. Це кардіологічні, гіпер- та гіпотонічні, імуномодулюючі, діабетичні, протипухлинні, знеболювальні та інші препарати. Як зазначив очільник ХОВА, пацієнти отримуватимуть їх безкоштовно за рецептами лікарів. А персонал лікарень отримає від організації спеціалізований одяг, обладнання та витратні медматеріали.

Крім того, на Харківщину надійшли 42 генератори від Фонду Говарда Баффета. Як повідомив Олег Синєгубов, їх передадуть об’єктам критичної інфраструктури, закладам культури, медичним та соціальним установам у 27 громадах області, зокрема деокупованих.

Раніше ми повідомляли, що постраждалі громади Харківщини отримають нове комп’ютерне обладнання.

Також ми розповідали, що сім громад Харківської області отримали гуманітарну допомогу.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.