Хто ввійшов до нового складу вищого керівництва ЗСУ

14.02.2024 14:45 Влада
Залужний та Сирьский / Колаж: «Слобідський край» Залужний та Сирьский / Колаж: «Слобідський край»

Серія кадрових змін у воєнному керівництві, анонсованих Президентом, відбулася наприкінці минулого тижня. Українська армія отримала нових головнокомандувача та командувачів.

Наприкінці минулого тижня однією з головних тем новин стало те, що Президент України Володимир Зеленський провів серію змін у воєнному керівництві держави. Найбільш гучним стало звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних сил України та призначення на неї Олександ­ра Сирського, командувача Сухопутних військ. 

Тема ймовірної відставки Валерія Залужного кілька тижнів була у фокусі уваги суспільства та медіа, як національних, так і міжнародних. Про можливе звільнення Головнокомандувача ЗСУ неодноразово писали засоби масової інформації. Але про офіційне рішення Президента Зеленського стало відомо лише 8 лютого.

Відставка Залужного

Першим про зміни у керівництві ЗСУ заявив 8 лютого у Facebook міністр оборони України Рустем Умєров.

– Війна змінюється та вимагає змін. Бойові дії 2022, 2023 та 2024 років – це три різні реальності. 2024-й принесе нові зміни, до яких мусимо бути готовими. Потрібні нові підходи, нові стратегії, – зазначив урядовець.

Невдовзі, того ж 8 лютого, був оприлюднений Указ Президента «Про звільнення В. Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України».

– Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту. Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом, і дякую всім українським воїнам, які героїчно витягають цю війну на собі, – сказав, коментуючи таке кадрове рішення, Президент України.

Попри розмови про «тертя» між Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним, Президент запропонував вже колишньому головнокомандувачу «бути й надалі разом у команді Української держави».

За час повномасштабної російської агресії Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став однією з найбільш впізнаваних фігур в українському суспільстві. Тому звістка про його відставку викликала резонанс.

Валерій Залужний народився 8 липня 1973 року в Новограді-Волинському Житомирської області. Командир 51-ї окремої механізованої бригади (2009–2012). Начальник штабу – перший заступник командувача військ Оперативного командування «Захід» (2017). Начальник Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ, перший заступник командувача Об’єднаних сил (2018). Командувач військ Оперативного командування «Північ» (2019–2021). З липня 2021 року – Головнокомандувач Збройних Сил України.

У травні 2022 року ввійшов до списку 100 найвпливовіших людей 2022 року за версією журналу Time. У день відставки, 8 лютого, Президент присвоїв Валерію Залужному звання «Герой України» за визначні особисті заслуги в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

«Для мене велика честь отримати звання Героя України. Честь і Відповідальність, які я відчуваю перед кожним захисником і захисницею України, незважаючи на те, що зараз не обіймаю посад. Це Ваша нагорода, бо саме Ви – справжні Герої! З відданістю і вдячністю служу і служитиму Українському народові», – написав Валерій Залужний у своєму Telegram, коментуючи присвоєння йому високої нагороди.

Призначення Сирського

У тій же заяві, де Президент повідомив про звільнення Валерія Залужного, Володимир Зеленський наголосив, що до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда під керівництвом найдосвідченішого українського командувача.

– Я призначив генерал-полковника Сирського Головно­командувачем Збройних Сил України, – повідомив Президент.

Указ «Про призначення О. Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України» Президент підписав також 8 лютого.

До цього призначення Олександр Сирський був командувачем Сухопутних військ ЗСУ. Він народився 26 липня 1965 року в селі Новинки Володимирської області рф. За інформацією «ВВС Україна», школу Олександр Сирський закінчив у Харкові, це місто він вважає своїм рідним.

Пройшов шлях від командира взводу до заступника начальника Генштабу. На початку війни у 2014 році очолив штаб АТО. Сухопутні війська ЗСУ під командуванням Олександра Сирського – з 2019 року.

Під керівництвом Сирського ЗСУ відбили російських загарбників від Києва. А у вересні 2022 року він керував контрнаступом у Харківській області.

До речі, у грудні 2022 року Харківська обласна рада присвоїла Олександру Сирському звання «Почесний громадянин Харківської області».

У квітні 2022 року Олександру Сирському присвоєне звання «Герой України» за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України.

– Ми маємо успіх на полі бою, але війна – це важко. Війн такого масштабу ані в Європі, ані у світі не було з часів Другої світової війни. І ми розуміємо, що ця війна – це виживання нашого народу і нашої держави, тому в нас немає іншого варіанта, крім перемоги, – наголошував під час харківського контрнаступу Олександр Сирський.

Одразу після призначення Володимир Зеленський озвучив, чого саме він чекає від нового головнокомандувача. Передусім – реалістичний, детальний план дій Збройних Сил України на 2024 рік, в якому буде враховано реальну ситуацію на полі бою зараз і на перспективу.

– Потрібен інший підхід, зокрема, до ротацій. Інший підхід до управління фронтом. Інший підхід до мобілізації та рекрутингу. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці. Ретельно підбирається кожен, чий досвід зараз послужить оновленню Збройних сил, – зазначив Президент у своєму зверненні.

Після призначення Головнокомандувачем у своєму Telegram-каналі Олександр Сирський заявив, що перед Україною на порядку денному стоять нові зав­дання.

– Насамперед це чітке та детальне планування дій усіх органів військового управління з урахуванням потреб фронту в новітній зброї, яка надходить від міжнародних партнерів. Найшвидший і раціональний розподіл та доставка всього необхідного для бойових частин було і залишається основним завданням військової логістики, – зауважив Головнокомандувач.

Він також наголосив, що життя і здоров’я військовослужбовців завжди були та є головною цінністю Української армії: «Відтак, дотримання балансу між виконанням бойових завдань та відновленням частин і підрозділів з інтенсифікацією навчання та підготовки особового складу залишається як ніколи актуальним».

Зміни у командуванні ЗСУ та РНБО

Після призначення Олександра Сирського Головнокомандувачем ЗСУ постало питання анонсованих змін у військовому командуванні. Замість Сергія Шаптали новим начальником Генерального штабу ЗСУ був призначений Анатолій Баргилевич, який до того командував Силами територіальної оборони ЗСУ.

Двома указами від 9 лютого Президент Зеленський вивів Валерія Залужного зі складу Ставки Верховного Головнокомандувача та Ради національної безпеки і оборони й увів до обох органів Олександра Сирського.

Олександра Павлюка звільнили з посади першого заступника міністра оборони 10 лютого. Згодом, 11 лютого, стало відомо, що він став новим командувачем Сухопутних військ замість Олександра Сирського.

Зазнало змін й керівництво інших підрозділів Збройних сил. З посади командувача Об’єднаних сил ЗСУ звільнений Сергій Наєв, замість якого призначений Юрій Содоль. На посту командувача Десантно-штурмових військ ЗСУ Максима Миргородського замінив Ігор Скибюк. А командування Силами територіальної оборони прийняв Ігор Плахута.

Також Вадим Сухаревський став заступником Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Його зона відповідальності – безпілотні системи і розвиток застосування дронів Українською армією.

зміни у ЗСУ

Зміни у командуванні ЗСУ / Інфографіка «Слобідський край»

Старі гравці у новій команді 

Отже, зміни відбулися, але окремими родами військ та сил Української армії продовжують керувати командири, які були призначені на свої нинішні посади ще до повномасштабного російського вторгнення. Так, командувачем Повітряних сил ЗСУ залишається Микола Олещук, який перебуває на цій посаді із серпня 2021 року. Олексій Неїжпапа продовжує командувати Військово-морськими силами ще з червня 2020 року.

Також на своїх командних посадах залишилися командувач Сил логістики Олег Гуляк, командувач Сил підтримки Дмитро Герега, тимчасово виконую­чий обов’язки командувача Військ зв’язку та кібербезпеки Олексій Коваленко.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року Президент Зеленський звільнив командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ генерал-майора Віктора Хоренка, призначивши на його місце Сергія Лупанчука. А на посаді командувача Медичних сил ЗСУ Тетяну Остащенко замінив Анатолій Казмірчук.