Харківські ОТГ навчатимуть по сучасним міжнародним практикам

02.09.2017 06:00 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада
Із трьома об’єднаними територіальними громадами Харківської області працюють міжнародні фахівці, щоби навчити їх ефективно використовувати власні ресурси та стати успішними й самодостатніми.

Мереф’янська, Старосалтівська та Роганська ОТГ пройшли конкурс і потрапили до 5-річного проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація – шлях до кращих результатів та ефективності» (DOBRE).

Міжнародні фахівці ділитимуться закордонним досвідом упровадження реформи децентралізації та навчатимуть українські громади робити стратегічний план розвитку і покроково його дотримуватися, ефективно співпрацювати з громадянами та громадськими організаціями, надавати адміністративні послуги, розширювати права та можливості жінок тощо, а також за цією програмою USAID виділяє гроші на покращення матеріально-технічної бази ОТГ.

– Наше завдання – це не просто дати матеріальну-технічну допомогу громадам, а навчити їх робити плани удосконалення, реалізовувати проекти, стратегічне планування, крок за кроком слідувати по тому, що прописано у стратегії і розвивати територію. Ми хочемо, щоби після завершення проекту ці громади були самодостатніми, щоб вони могли самостійно розвиватися, самі себе забезпечувати та думати так, щоб у них була повна гармонія і баланс: щоб у них вистачало грошей, була розвинута інфраструктура, щоб на цій території було комфортно жити, – поділилася думками програмна спеціалістка програми «DOBRE» Антоніна Колповська

29 серпня голова Харківської обласної ради Сергій Чернов зустрівся з керівником проекту DOBRE Беррі Рідом, щоб обговорити хід втілення проекту в Харківських ОТГ та можливості співпраці.

– Враховуючи, що для Харківщини цей рік є переломним у створенні ОТГ (п’ять уже працюють, сім проведуть вибори 29 жовтня, ще десять громад завершили формування), буде добре, якщо проект охопить якомога більше громад на Харківщині і ми зможемо навчити ширше коло людей. І найголовніше – підготуємо фахівців, які реалізовуватимуть стратегії в життя, – підкреслив голова Харківської обласної ради Сергій Чернов.

На сьогодні в області фахівці проекту вже провели навчання з гендерного бюджетування, тренінги для місцевих жителів щодо впливу на місцеву владу, у двох громадах, які долучилися до проекту у 2016 році – Роганській та Мереф’янській – на стадії завершення вже стратегія розвитку для громад, а найближчим часом стартують тренінги з протидії корупції.

Щодо третьої ОТГ – Старосалтівської, то її було відібрано у 2017 році, тому фахівці тільки розпочали працювати з громадою.

 – Щойно завершиться процес стратегічного планування в усіх трьох громадах, ми працюватимемо з ними в напрямі імплементації. Спершу зосередимо увагу на місцевому економічному розвитку. Також працюватимемо з однією адміністративною або комунальною послугою, котру вони оберуть. Упродовж активності проекту плануємо покращити дві послуги у громаді. Методологія полягає в тому, що як тільки ми зможемо поліпшити послугу двічі, громада зможе продовжувати цю активність самостійно. З громадою другого раунду (Старосалтівською) – період діагностики, тобто визначення стану та пріоритетів громади, – розповідає Беррі Рід.

Зараз в ОТГ також досліджується індекс спроможності місцевої влади, за яким проводиться оцінювання успішності громад. За ним місцева влада може визначити власні слабкі та сильні сторони, пріоритети для подальшої роботи й технічної допомоги. У громадах було обрано відповідальних людей, які визначали бали за чотирма категоріями – лідерство та управління, фінансовий менеджмент і бюджетування, надання послуг, участь громадськості.

– Ми вже пройшлися по категоріях цього індексу. Кожна з них включає п’ять підкатегорій. Суть індексу полягає в тому, що громада отримує оцінку від нуля до п’яти в кожній субкатегорії. Це дає змогу зрозуміти проблеми громади. 0 – громада навіть не відповідає законодавчим вимогам, 5 – найкращі міжнародні практики, взяті за основу в усьому світі. Індекс визначатимемо щороку. Таким чином зможемо спостерігати за динамікою розвитку громад. Розбиття індексу за категоріями дає змогу зрозуміти, в яких аспектах виникають проблеми та де ми можемо надати допомогу, – розповів керівник програми Беррі Рід.

Методологія визначення індексу спроможності місцевої влади та інший досвід, здобутий у ході проекту, згодом буде у відкритому доступі, щоб інші ОТГ могли перейняти практики та розуміти, наскільки вони успішні.

На зустрічі Сергій Чернов поділився планами щодо того, як допомоги людям в області йти в ногу з часом та усвідомлено використовувати можливості, надані іноземними партнерами.

– Плануємо на найближчій сесії створити комунальне підприємство «Ресурсний центр розвитку громад Харківщини», яке займатиметься проектами, грантами, методичною допомогою громадам, здійснюватиме зв’язок між ними та органами місцевого самоврядування, щоб допомогти вивести їх на новий етап розвитку, – зазначив Сергій Чернов.

Цього ж дня Беррі Рід зустрівся із заступником голови ХОДА Михайлом Черняком, який поділився з іноземними партнерами успіхами реформи децентралізації та об’єднання громад в області.

– Технічна підтримка західних партнерів дуже важлива для нас, і думаю, що спільна діяльність матиме хороші результати, – підкреслив Михайло Черняк. – Важливо надати підтримку як на етапі об’єднання громад, так і під час перших кроків ОТГ. Потрібно навчити людей на місцях працювати з проектами, які надають партнери. Сподіваюся, до вашої програми приєднаються й інші громади області, – зазначив Михайло Черняк.

На сьогодні в Україні на конкурсній основі вже відібрали 50 ОТГ із семи областей. Крім громад Харківської області, це: Дніпропетровська (12 громад), Тернопільська (12), Миколаївська (8), Івано-Франківська (7), Херсонська (5), Кіровоградська (3). Надалі  планується обрати ще 25 громад.

Аліна Курлович

Автор: Администратор сайта