Харківські податківці пішли по приватних цехах та підприємствах з перевірками

23.02.2015 09:33 Влада
kontrakty.ua kontrakty.ua
Понад 200 найманих працівників, праця яких використовується без належного оформлення та відповідного оподаткування, виявили впродовж січня на Харківщині.

Про це повідомили в ГУ ДФС у Харківській області. 

В результаті проведеної роботи 67 роботодавців оформили належним чином трудові відносини зі своїми працівниками, з виплаченої їм зарплати до бюджету перераховано біля 40 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб.

Загалом, підкреслили в управлінні доходів і зборів з фізосіб, порушення при виплаті заробітної плати встановлено у 57% від перевірених у січні суб’єктів господарювання. За результатами проведених перевірок донараховано 1,8 млн.грн податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ.

Як показує аналіз, зазвичай до зловживань у сфері трудових відносин найбільше схильні приватні підприємці, яким для ведення власного бізнесу потрібна незначна кількість робітників.

Так, не поталанило одному з приватних підприємців міста Харкова, котрий в орендованому приміщенні на Баварії, організував виробництво верхнього жіночого та чоловічого одягу. В ході обстеження місця здійснення підприємницької діяльності було виявлено 8 осіб, які й відшивали широкий асортимент пальто, пуховиків та курток. На прохання податківців власник не зміг надати документи по працевлаштуванню вказаних осіб.

Перевіркою було встановлено, що винахідливий підприємець використовував працю громадян нелегально, а отже ні ЄСВ, ні податок на доходи з фізичних осіб до бюджету не перераховувався. В результаті було складено акт перевірки та донараховано 30,1 тис.грн ПДФО та 72,1 ЄСВ.

Окремий акцент при забезпеченні дотримання законодавства при виплаті заробітної плати податківцями Харківського регіону робиться на відпрацюванні суб’єктів господарювання, які здійснюють оплату праці робітників у розмірах, що не відповідають рівню, встановленому чинним законодавством.

Так, у січні виявлено біля 3000 тисяч підприємців, які виплачували заробітну плату своїм робітникам менше мінімальної. Працівниками фіскальної служби в Харківській області спільно з органами місцевої влади були вжиті заходи щодо підвищення рівня оплати праці. Внаслідок цього бюджет отримав понад 115 тис. гривень податку на доходи фізичних осіб та близько 350 тис.грн. єдиного соціального внеску.

Нагадаємо, що ст. 265 Кодексу законів про працю України передбачена відповідальність за порушення законодавства про працю. Зокрема, юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі неоформлення чи неналежного оформлення трудового договору, порушення встановлених строків виплати заробітної плати та інших виплат, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тощо.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта