Харківські сиротинці, в які евакуюють дітей з Донбасу, мають право на фіндопомогу

19.02.2015 13:08 Влада
фото Юлії Шматченко фото Юлії Шматченко
Із 24 січня евакуйовано із зони АТО понад 2 тис. дітей: 1903 – з Донецької області, 131 дитина - з Луганської області.

Про це повідомив директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Руслан Колбаса. Він розповів про те, як проводилася евакуація таких дітей із зони АТО.

- Евакуація проводилася першочергово з інтернатних закладів, притулків, закладів системи охорони здоров’я. Вивезені всі діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Із Луганщини дітей вивозили спочатку до дитячих таборів Одещини, потім - в інтернатні заклади цієї області. Із Донецької області вивозили до таборів області, що знаходяться на територіях, підконтрольних Україні, - розповів директор Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Руслан Колбаса.

Харківщина із зони АТО прийняла 102 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 23 з них вже знаходяться у нових родинах.

Для закладів, куди евакуюють дітей, державою передбачена додаткова фінансова підтримка згідно з постановою КМУ.

Як приклад Руслан Колбаса навів Харківський обласний будинок дитини № 3, якому потрібно подати запит на додаткове фінансування.

- У Міністерстві соціальної політики ведуть додаткову базу закладів, яким потрібна подібна нагальна допомога, контактних осіб, - говорить заступник міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Устиленко.

Разом із тим, в Донецькій області на непідконтрольних Україні територіях залишається 5 центрів соціально-психологічної реабілітації, два притулки з дітьми залишилися в Луганській області. Зараз проводяться перемовини щодо вивезення цих дітей, зокрема з Краснодона і Ровеньків. Залишаються на таких територіях і дитячі будинки сімейного типу. До них прикріплюють волонтерів.

Фахівці Міністерства стверджують, що рівень сирітства в країні не зростає.
Сьогодні в Україні стоїть на обліку понад 85 тис. сиріт, 85 % таких дітей вже у прийомних родинах, дитячих будинках сімейного типу.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта