Кількох осіб позбавлять звання «Почесний громадянин Харківської області». Відео

28.09.2022 16:30 Влада
20 вересня завершилося перерване пленарне засідання чергової XII сесії Харківської обласної ради. Чому перерва тривала кілька місяців та які важливі рішення ухвалили депутати, в ексклюзивному коментарі «Слобідському краю» розповіла голова облради Тетяна Єгорова-Луценко.

20 вересня, як і 2 липня, депутати облради всі рішення приймали в режимі відеоконференції. Як пояснила керівниця облради, велика перерва в засіданні була викликана загрозою обстрілів та через урегулювання особистих питань депутатів.

– У багатьох були невирішені питання, куди підуть навчатися діти, де жити. Я розуміла, що на сесії в мене може не бути кворуму. До того ж військова адміністрація попереджала, що йдуть серйозні обстріли. Ми вирішили, що необхідно зробити перерву, аби ворог не зміг влаштувати провокацію. Я не хотіла відновити сесію та не змогти її завершити. Коли вже всі були на зв’язку та на місці, я оголосила дату проведення сесії, – розповіла Тетяна Єгорова-Луценко.

На сесії розглядалося багато кадрових питань. Зокрема, було прийняте рішення про відсторонення заступника голови облради Богдана Мальованого. За словами Тетяни Єгорової-Луценко, ще в червні вона запропонувала йому самостійно написати заяву про відсторонення. Утім, таку пропозицію він не прийняв.

– Цієї пропозиції він не зрозумів та зайняв позицію, що не винуватий та не повинен виправдовуватися. Можливо, хтось вважав, що я не винесу проєкт рішення на сесію щодо відсторонення Мальованого від посади. Але, коли депутати вже отримали проєкт рішення та він висів на сайті, безпосередньо перед початком сесії о 9-й ранку пан Мальований усе ж таки надіслав заяву про відсторонення. Він мав це зробити ще два місяці тому. Наразі його відсторонено за рішенням голови облради та на підставі листів від правоохоронних органів, – підкреслила голова Харківської облради.

Також Тетяна Єгорова-Луценко додала, що наразі всі чекають результати перевірок. Якщо виявиться, що у Мальованого немає громадянства рф та він не несе загрози колаборації та держзради, його буде поновлено на посаді заступника голови облради.

Вперше в історії облради було прийнято рішення відізвати звання «Почесного громадянина Харківської області» в ректора МДУ Садовничого В. А. Рішення було прийняте майже одностайно.

– Це не останній почесний громадянин, який буде позбавлений цього звання. За моєю ініціативою на сесії ми прийняли нове положення, щоб експертна рада могла призупиняти виплати почесним громадянам. Ідеться про тих, хто перебуває на території рф або має відношення до заборонених політичних партій, які могли працювати на ворога, щоб дискредитувати нашу владу тощо. Наразі ці прізвища відомі, але оголошувати їх поки що не буду. Нехай спочатку попрацює експертна рада, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

З огляду на те, що процедура про скасування звання почесного громадянина не була прийнята на початку війни – усі виплати цього року були призупинені. Загалом таке звання присвоєне 80 особам, деякі з них самостійно відмовилися від виплат.

Резонансу набуло питання про перейменування Харківського академічного російського драматичного театру імені О. С. Пушкіна. Депутати не дійшли згоди і рішення виключити з назви театру слова «імені О. С. Пушкіна» не було прийняте.

– Мене засмутило, що не прийнято рішення про перейменування. Моя позиція зрозуміла – ми не маємо триматися за прізвища російських діячів, які мають відійти у минуле в Україні. У нас є багато прізвищ, які можна присвоїти театрам. Якщо трудовий колектив прийняв таке рішення – ми повинні їх підтримати та прибрати з їх назви «Пушкіна» та «російський». На наступну сесію я ще раз винесу це питання. Сподіваюся, що депутати дійдуть згоди та підтримають перейменування, – зауважила голова облради.

Автор: Анастасія Хушану