У деокуповані населені пункти Харківщини повертається життя

21.09.2022 13:45 Влада
У вересні після деокупації понад 400 населених пунктів Харківської області разом з українською владою туди крок за кроком почало повертатися і нормальне життя. У людей з’являється світло, газ,відновлюється автобусне та залізничне сполучення, почали виплачувати пенсії, у населені пункти повертаються банки та налагоджено постійну доставку гуманітарної допомоги.

Повернути світло, воду і тепло

Окрім зруйнованих населених пунктів окупанти залишили після себе безліч вибухонебезпечних предметів. Якнайшвидше розмінування деокупованих територій Харківщини не тільки врятує життя мешканців, а й прискорить відновлення населених пунктів. 

– Зараз найголовніші питання – це розмінування звільнених територій та відновлення електро-, газо- та водопостачання. Вибухотехніками вже обстежено майже 500 га територій, знешкоджено майже 10 тисяч вибухонебезпечних предметів. Одразу після розмінування починаються роботи з відновлення електропостачання, – повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Наразі енергетики посилено працюють у багатьох населених пунктах, зокрема, у селах Вільхівської та Дергачівської громад Харківського району.

– У селі Сороківка світло зникло в перший день війни, а електричні мережі зазнали значних руйнувань. Зараз наші електрики встановлюють нові опори ліній електромереж та монтують 5 км дротів. Світло вже повернули до більше ніж 350 будинків. Так само відновлюється електропостачання до села Лісне. Тут, щоб повернути електрику для більш ніж 2 тисяч споживачів, відновлюється 2,5 км ліній електропередач, – зазначив начальник ХОВА.

У деокуповані населені пункти Харківщини повертається життя

А в Балаклії електропостачання планують відновити протягом місяця.

– Плануємо протягом місяця відновити електропостачання в Балаклії. Звичайно, що це напряму залежатиме від військової обстановки і від темпів розмінування, – додав Олег Синєгубов.

Протягом тижня очільник обласної військової адміністрації побував у кількох звільнених населених пунктах і на власні очі побачив, чого нагально потребують люди. Слідом за електрикою на деокупованих територіях планують відновити водо- й теплопостачання.

–У Балаклії обнадійливі прогнози. Для міста Ізюм зима буде вкрай тяжкою, тому що вся критична інфраструктура щодо опалення там знищена під 100 %. Зараз будемо концентруватися на приватному секторі, щоб допомогти людям вставити вікна, відремонтувати дахи, – зазначив Олег Синєгубов.

Окрім цього, роботи з відновлення газопостачання ведуться в Барвінковому, місто дуже постраждало від ворожих обстрілів.

А от у Балаклії росіяни не тільки знищили будівлю АТ «Харківгаз», а й викрали майже весь спеціалізований автотранспорт.

– Унаслідок цього майже п’ять тисяч людей залишилися без газу. Але ми все відновимо, – наголосив очільник ХОВА. 

Знову зі зв’язком та готівкою

Паралельно з відновленням електро-, водо- та газопостачання на деокуповані території повертають і українське радіомовлення та телебачення.

Так, за словами Олега Синєгубова, вже відновлено подачу цифрового пакета вітчизняних програм у селищі Великий Бурлук та вирішуються питання відновлення мовлення в місті Куп’янську.

Не менш важливим є відновлення мобільного зв’язку. Так, у Балаклії, Куп’янську, Ізюмі, Шевченковому, Боровій та Вишневому жителі вже можуть користуватися послугами українських операторів.

Почалася й виплата пенсій. Через окупацію пенсіонери, що отримували виплати на пошті, залишилися без грошових надходжень на кілька місяців. Наразі на звільнених територіях почали працювати пересувні відділення Укрпошти, і люди мають змогу отримати пенсії відразу за кілька місяців.

У деокуповані населені пункти Харківщини повертається життя

14 вересня пенсії отримали жителі Балаклії та села Гракового. 19 вересня відбувся виїзд пересувних відділень у село Липц та Черкаські Тишки. До решти деокупованих населених пунктів Укрпошта зможе доставити пенсії після дозволу військових.

– Зараз, коли більшість банкоматів на звільнених територіях ще не працює, єдина можливість для людей отримати гроші готівкою – це пересувні відділення Укрпошти, – зазначив Олег Синєгубов.

Поки йдеться про виплату пенсій, згодом з’явиться можливість отримати й соціальні виплати. Окрім того, на звільнених територіях запустили пілотний проєкт: разову грошову допомогу (1200 гривень) людям, які були змушені жити під окупацією. Про це 19 вересня під час робочої поїздки на Харківщину повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. За її словами, такий проєкт став можливим завдяки підтримці очільника ХОВА, Укрпошти, а також Товариству Червоного Хреста України та Міжнародному Комітету Червоного Хреста.

У деокуповані населені пункти Харківщини повертається життя

Разом з цим на деокупованих територіях відновлюється і робота банківської сфери: готуються до відкриття відділення банків, планують завезти нові банкомати й термінали, а в робочі банкомати завозять кошти.

Також проводиться робота з аптеками та супермаркетами, аби вони видавали готівку мешканцям на касах.

Відновлення автобусного та залізничного сполучення

Повертається на деокуповані території й пасажироперевезення. Так, 15 вересня за сполученням Харків – Балаклія – Харків було відновлено рух двох поїздів та рейкового автобуса. Із 19 вересня почали курсувати чотири поїзди та рейковий автобус Харків – Дергачі – Харків. Ще три поїзди відновили свій рух за маршрутом Харків – Чугуїв – Харків. 

Унаслідок дій окупантів сильно постраждала й дорожня інфраструктура регіону. Наразі з доріг державного значення прибирають залишки військової техніки, сміття, уламки та здетоновані боєприпаси.

– Працівники Служби автомобільних доріг у Харківській області розпочали обстеження мостового господарства. На деокупованих територіях Харківщини через військові дії виявлено масштабні руйнування штучних споруд та дорожнього одягу, – зауважив Олег Синєгубов.

Так, на звільнених територіях Харківського, Чугуївського та Ізюмського районів зруйновано щонайменше шість мостів. На деяких з них влаштовані тимчасові переправи з використанням водопропускних труб.

Постійні гумконвої

Одразу після деокупації територій паралельно з фільтраційними заходами було налагоджено доставку гуманітарної допомоги. До нещодавно звільнених населених пунктів Харківщини вже спрямували понад 450 тонн гуманітарної допомоги від Обласного гуманітарного штабу та Товариства Червоного Хреста. Продукти тривалого зберігання та засоби гігієни завезли до Балаклійської, Ізюмської, Шевченківської, Чкаловської, Циркунівської, Липецької громад.

– Люди отримали різні види консервів, олію, цукор, згущене молоко, макаронні вироби, воду, чай, каву, солодощі та інше, – уточнив очільник ХОВА.

У деокуповані населені пункти Харківщини повертається життя

Кожного дня ХОВА та районні військові адміністрації формують потреби у продуктових наборах, засобах гігієни, дитячих та інших товарах для мешканців області.

– Наразі тривають роботи з уточнення кількості населення, що залишилося на звільнених територіях. Аби населені пункти та громади почали відновлювати зруйновані та пошкоджені об’єкти інфраструктури, ведеться робота з обстеження цих закладів. Після проведення цих робіт буде створено заявки на матеріали, необхідні для їх відновлення, – підкреслив начальник ХОВА.

Будь у курсі

У вересні аварійно-відновлювальні роботи проводяться на 167 об’єктах критичної та соціальної інфраструктури Харкова та області. За інформацією ХОВА, вже повністю відремонтовано 126 об’єктів, інші – у процесі (обсяг виконаних робіт від 10 % до 90 %). 

У будівлях міняють пошкоджені вікна та двері, ремонтують дахи, фасади та інженерні комунікації. Ремонтні роботи проводяться у восьми школах, на вісьмох об’єктах життєзабезпечення, у 154 багатоквартирних будинках, трьох адміністративних будівлях, двох лікарнях, одному виші тощо.

Автор: Анастасія Хушану