Липучка на банкоматі, або Як шахраї крадуть готівку з-під носа

10.12.2014 12:22 Влада
Банківська картка завжди буде ласим шматком для злочинців. Аби украсти кошти з неї, вони використовують багато способів: як психологічних, так і суто технічних.

Великого поширення набуває серед шахраїв і простіший спосіб крадіжки грошей з банкомату. Це сash-trapping (буквально перекладається як потрапляння готівки у пастку). На металеву пластинку клеїться двосторонній скотч, і встановлюється у віконце для видачі готівки у банкоматі. Зазвичай її фарбують під колір банкомату, і тому на перший погляд пластинки не видно. Людина підходить, вставляє картку, банкомат відраховує гроші, і у момент виходу готівки з барабану купюри прилипають до клейкої пластинки. У результаті людина отримує не всю суму.

Як правило, шахрай у цей момент пильнує поряд. Якщо людина помітила, що не всі гроші видані і починає телефонувати у службу безпеки банку, злочинець кидає все і йде. Якщо ж бачить, що людина здійснила операцію і, нічого не помітивши, відійшла, то шахрай одразу за ним підходять до банкомату і знімає накладку з грошима.

– Були випадки, коли людина викрила неладне, почала телефонувати у службу безпеки, і шахрай, не соромлячись, підійшов до банкомату, відштовхнув її (це була літня жінка), зірвав накладку і втік, – розповідає Денис Гармаш. – Ми тісно співпрацюємо з банками та їх службами безпеки, робимо засади, аби зупинити такі злочини. Нещодавно у Московському районі Харкова ми затримали групу осіб, які займалися кеш-трепінгом. На даний момент кримінальне провадження за ст. 185 (крадіжка) направлено до суду.
Усі ці способи вимагають від шахраїв небагато: трохи винахідливості, «підвішеності» язика і деякої технічної підготовки. Більшу загрозу являють справжні кіберзлочинці, які використовують високі технології. 

Усе під запис
Для юридичного захисту власних інтересів від протиправних дій шахраїв необхідно максимально «документувати» свої дії до, під час, і після фінансових відносин в Інтернеті: знімати скріншоти сторінок веб-сайту з електронної комерції; не видаляти листи, що надходять на електронну скриньку, смс-повідомлення, контактні телефони шахраїв; зберігати наявні документи. Особливу увагу слід приділити збереженню фінансових доказів (виписок, чеків), які підтверджують факт переказу коштів, розмір завданої шкоди та сприятимуть установленню зловмисника. У разі проявів незаконних шахрайських дій необхідно терміново звернутися до правоохоронних органів з письмовою заявою, у якій викласти обставини правопорушення, та долучити копії наявних підтверджуючих матеріалів.

Тамара Кіч, матеріал з газети "Слобідський край" №140 від 22.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта