На Харківщині знаходять заміновані ліжка у дитсадках – Синєгубов про мінну небезпеку

19.11.2022 10:27 Влада
Харківська область визнана найбільш забрудненою вибухонебезпечними предметами.

Про це під час засідання у Харкові Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг доповів начальник ХОВА Олег Синєгубов.

– Коли вибиваємо ворога з того чи іншого населеного пункту, знаходимо у дитячих садочках заміновані дитячі ліжка. Небезпечним залишається також приватний сектор. Ворог проводить дистанційне мінування або спеціальне – вручну. Окупанти застосовують найсучасніші засоби й військові знаряддя, які не виявляють металошукачі, – розповів Олег Синєгубов. 

За його словами, майже щодня на мінах та нерозірваних снарядах окупантів підриваються цивільні громадяни, аграрії, медики швидкої допомоги. Трапляється, що на мінах підриваються сапери ДСНС, які займаються розмінуванням.

Наразі Харківська область визнана найзасміченішою вибухонебезпечними предметами областю. Впродовж доби сапери знешкоджують від 200 до 1000 вибухонебезпечних предметів.

За словами Синєгубова, відновлення об’єктів критичної інфраструктури регіону напряму залежить від темпів розмінування деокупованих територій, тож для розв’язання цієї проблеми необхідна комунікація на міжнародному рівні.

Нагадаємо, 26 жовтня в Ізюмському районі на міні підірвалася автівка з піротехніками ДСНС. Одна людина загинула, ще 6 отримали поранення різного ступеня важкості.

Ще раз нагадуємо, що у звільнених районах Харківської області можна переміщатися тільки по території, яку вже обстежили бійці ДСНС. Особливо небезпечні ліси, лісопосадки, узбіччя доріг.