На території Харківського регіону є багато "сюрпризів" для потенційного загарбника - СБУ

24.01.2022 12:30 Влада
24 січня в Харківській облдержадміністрації обговорили готовність до ймовірного війського вторгнення. У регіоні відпрацьовують більше 10 ймовірних сценаріїв надзвичайних ситуацій.

Про це під час апаратної наради у ХОДА повідомив начальник Головного управління СБУ в Харківській області Роман Дудін. За його словами, силовий та правоохоронний блоки готові до виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій.

– Тільки за останній рік усіма підрозділами було проведено більше 134 навчань. Фактично кожні 2-3 дні відбуваються навчання і бойові злагодження між усіма силовими структурами і правоохоронним блоком, відпрацьовувалися різні сценарії, – зауважив Роман Дудін.

За його словами, силовикам відомо більше 10 потенційних сценаріїв розвитку подій, і всі вони відпрацьовані. На думку силовиків, імовірність військової загрози – це результат роздмухування істерії окремими політичними партіями і рухами. Насправді приводів для паніки в регіоні немає.

Читайте також: Олег Синєгубов проінспектував будівництво Харківського онкоцентру

– Разом з тим, ми зараз бачимо плідну роботу МЗС, підтримку надзвичайників, єдність наших закордонних партнерів, чого не було навіть у 2014 році. Ми бачимо ту зброю і комплектуючі, які заходять на територію Харківської області. Такого раніше не було ніколи, – наголосив Роман Дудін . – Щодо військового компоненту, то узгоджені всі дії, всі можливі сценарії та враховані потенційні небезпеки. На території Харківського регіону є багато "сюрпризів", які очікують потенційного загарбника.

За словами командира 4-го прикордонного загону ДПС України Олега Ковальчука, охорона державного кордону здійснюється у посиленому режимі. Прикордонники цілодобово моніторять кордон і здатні оперативно відреагувати та застосувати резерви у разі провокацій або нестандартних ситуацій.

– На сьогодні обстановка стабільна і контрольована. З боку суміжної держави якихось активних нестандартних дій не спостерігається, – доповів Олег Ковальчук.

Згідно із Законом України "Про основи національного спротиву", який набув чинності 1 січня 2022 року, на території області сформовані підрозділи територіальної оборони. Як розповів голова ХОДА Олег Синєгубов, на території Харківщини закон виконується у штатному режимі. Розробляється алгоритм щодо матеріально-технічного забезпечення тих місць дислокацій, де будуть розташовані відповідні підрозділи. Наразі за планом іде визначення фінансування.

– На черговій сесії плануємо із головою обласної ради виділення коштів на фінансування всіх програм, які направлені на зміцнення територіальної оборони та зміцнення обороноздатності всіх військових частин, формувань, служб Нацполіції, СБУ, – зауважив Олег Синєгубов.

За його словами, кошти на тероборону виділяються планово. Деякі програми були розроблені минулого року, деякі нові.

Як повідомила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, чергова сесія запланована на 24 лютого. На ній планують розглянути всі питання щодо фінансування і організації територіальної оборони.

– У разі необхідності, з ініціативи голови обладміністрації або депутатів, якщо це буде дійсно необхідно, то обласна рада може зібратися оперативно, швидко і без жодних зупинок. На сьогодні немає підстав для зібрання позачергової сесії, ми в плановому режимі готуємося до чергової сесії, і всі питання будуть на ній розглянуті, – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.