На Харківщині відремонтують 11 приймальних відділень і 15 сільських амбулаторій

04.03.2021 14:36 Влада
Кошти на завершення будівництва сільських амбулаторій і приймальних відділень районних лікарень депутати обласної ради виділили сьогодні 4 березня під час позачергової сесії.

З обласного бюджету на завершення ремонту приймальних відділень було виділено 88 мільйонів гривень. Відповідні зміни депутати внесли  до обласного бюджету на 2021 рік. 

– Суми насправді значно більші, тому ті, хто змогли, підняли суму співфінансування хто скільки міг, в якості субвенції з місцевих бюджетів, – розповіла голова ХОДА Айна Тимчук. – Зокрема, чотири відділення, які майже готові до відкриття, – це дуже сучасні вхідні двері до лікарень, які будуть у сільській місцевості, в районних центрах. Це необхідно. Залишились технічні роботи, пов’язані з установкою високотехнологічного обладнання. Саме на завершення таких робіт потрібні ці гроші, аби не було як з амбулаторіями або іншими об’єктами, що тягнуться шість років.

Зокрема, у 2021 році проведуть ремонти у 9 приймальних відділеннях та 2 відділеннях екстреної (невідкладної) допомоги.

До переліку приймальних відділень потрапили такі заклади: КНП «Балаклійська центральна клінічна районна лікарня», КНП «Богодухівська центральна районна лікарня», КНП «Валківська центральна районна лікарня», КНП «Вовчанська центральна районна лікарня», КНП «Дергачівська центральна районна лікарня», КНП «Красноградська центральна районна лікарня», КНП «Куп’янське територіальне медичне об’єднання», КНП «Лозівське територіальне медичне об’єднання», КНП «Мереф’янська центральна районна лікарня». 

Також заплановані реконструкції у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги з палатами інтенсивної терапії, групами анестезіології, діагностичними палатами та ізолятором ім. Є. Й. Мухіна КНП «Чугуївська центральна районна лікарня ім. М.І. Кононенка» та відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги КНП «Центральна міська лікарня Піщанської Богоматері».

Читайте також: На Харківщині лікарям, що перехворіли на ковід, будуть по-новому нараховувати допомогу

Крім того, у 2021 році планується завершити будівництво 15 сільських амбулаторій. Для цього з обласного бюджету спрямують майже 41 мільйон гривень. Відповідні зміни до обласного бюджету були ухвалені також 4 березня.

Зокрема, кошти спрямують на добудову 15 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини в сільській місцевості.

Загалом на завершення будівництва цих об’єктів буде спрямовано майже 44,5 мільйона гривень. З них коштом обласного бюджету – 40,746 мільйона гривень. Решта коштів – це залишок субвенції на розвиток системи охорони здоров’я в сільській місцевості, що утворився на початок бюджетного періоду.

Нагадаємо, будівництво амбулаторій загальної практики – сімейної медицини у сільській місцевості було розпочато ще в 2018 році. Тоді планувалося за рік збудувати 30 закладів, але більшість з них так і не були добудовані вчасно.

Автор: Тамара Кіч