НАБУ: на даний час слідчі дії з головою Харківської обласної ради Артуром Товмасяном не проводилися

23.07.2021 16:29 Влада
Голова Харківської облради Артур Товмасян не затриманий. Правоохоронці перевіряють причетних до хабаря осіб та проводять обшуки на їхніх робочих місцях і вдома. Про це сьогодні, 23 липня, повідомили в НАБУ.

Наразі, як повідомили в НАБУ, голова Харківської облради не має процесуального статусу в цій справі. Це означає, що Артур Товмасян не є фігурантом справи.

Напередодні у Спеціалізований антикорупційній прокуратурі повідомили, що заступника голови Харківської облради та його спільника затримали під час отримання хабаря.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили заступника голови Харківської обласної ради та його спільника-адвоката на отриманні неправомірної вигоди в розмірі 1,5 мільйона гривень.

Правоохоронці встановили, що за вказані кошти ці особи "обіцяли" залишити на посаді директора комунального підприємства. Неправомірну вигоду передавали частинами, 21 липня після отримання останнього траншу в 350 тисяч гривень учасників корупційного злочину викрили і затримали.  

Як повідомив 23 липня детектив Національного антикорупційного бюро Микола Карась, сьогодні генеральним прокурором підписано повідомлення про підозру, і вказаним особам вручається підозра за ч. 4 ст. 368 ККУ – одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за попередньою змовою. Санкція статті передбачає від 7 до 12 років позбавлення волі.

НАБУ клопотатиме перед Вищим антикорупційним судом про обрання запобіжного заходу  у вигляді тримання під вартою цих осіб.

– Обшуки проводилися у приміщеннях обласної ради та за місцем мешкання фігурантів справи. Слідство триває, встановлюються інші особи, ймовірно причетні до вчиненого злочину, – повідомив Микола Карась.

За його словами, наразі інформація про причетність до злочину інших осіб перевіряється. Інша інформація не розголошується через таємницю досудового розслідування.

За словами детектива, кримінальне провадження було зареєстроване взимку 2021 року. До НАБУ звернувся директор комунального підприємства, який повідомив про кримінальне правопорушення. За не ініціювання звільнення керівника підприємства з посади (тобто не винесення питання на сесію облради) з нього вимагали гроші.

 Відтоді почалося досудове розслідування, під час якого слідчі фіксували передачу частин хабаря. Так, перший транш у 200 тисяч гривень був переданий 9 квітня, другий 6 травня (ще 200 тисяч гривень), третій 17 червня (200 тисяч гривень) та останній – 21 липня, коли було передано 350 тисяч гривень. Детективи відшукали та вилучили 310 тисяч гривень.

Автор: Тамара Кіч