Найголовніше – якість, терміни та ціна: як будували фортифікації

22.05.2024 16:51 Влада
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов 17 травня зустрівся із журналістами та розповів про перебіг будівництва фортифікаційних споруд. На їх зведення було виділено понад 1,7 мільярда гривень, з яких 72 мільйони – з обласного бюджету.

На брифінгу Олег Синєгубов відзвітував про третю лінію оборони, за яку відповідає обласна військова адміністрація. 

– Харківська ОВА діє в межах повноважень, в межах закону. Перевіряти засновників підрядних організацій – поза межами наших повноважень. Важливо розуміти, що від моменту надходження фінансування до дедлайнів спорудження комунікацій – обмаль часу. Тендер – це щонайменше місяць. Наші основні показники: швидкі терміни та поставка згідно з умовами договору, ціна, якість. Усі складові були дотримані, – зазначив Олег Синєгубов.

Один з ключових критеріїв роботи з підрядними організаціями – відсутність зв’язків з країною-агресором, а також якість роботи, послуг і матеріалів.

– Стосовно двох підрядних організацій, які запропонували свої послуги, виникли підозри щодо їх зв’язків з країною-окупантом. Після цього будь-які ділові стосунки з ними було розірвано, – додав Олег Синєгубов.

Для зведення фортифікаційних споруд у 2023 році Харківська ОВА уклала 47 договорів на постачання лісоматеріалів на більш як 77,5 мільйона гривень. Цим коштом поставлено майже 20 тисяч кубометрів деревини – 100% обсягу. Цьогоріч укладено 154 договори на загальну суму 224,1 мільйона гривень. Станом на сьогодні ще триває будівництво фортифікаційних споруд. Відповідно до укладених договорів триває й поставка деревини.

– Уже використано понад 116 мільйонів гривень. Відповідно до укладених договорів, має бути поставлено 43 тисячі кубометрів лісоматеріалів. Наразі поставки деревини тривають, будівництво фортифікаційних споруд продовжується. Лісоматеріали доставляють відповідно до термінів і договорів. Загалом на будівництво фортифікаційних споруд працюють близько 30 цивільних підприємств, понад 500 людей і більш як 200 одиниць техніки, – зазначив начальник ХОВА.  

Водночас у межах робіт з облаштування лінії оборони триває встановлення бетонних тетраедрів. Завдання, які ставили військові у 2023 році, виконані на 100%.

– Частину робіт згідно з планом розпочали виконувати вже у 2024 році, бо роботи на деяких ділянках були призупинені через постійні обстріли, – наголосив Олег Синєгубов.

Він також розповів, що під час будівництва фортифікаційних споруд на Харківщині внаслідок ворожих ударів загинули четверо осіб, 15 отримали поранення. Пошкоджено або знищено 30 одиниць спецтехніки.

Раніше ми писали, що фортифікації на передньому плані споруджують виключно військові підрозділи, які утримують позиції, без залучення важкої техніки та цивільного персоналу через постійні обстріли. А найбільш підготовлені фортифікаційні рубежі розташовані на певній відстані від кордону та лінії фронту.