По сто людей за день. На що очікувати переселенцям у харківських чергах

17.12.2014 10:11 Влада
ukr.segodnya.ua ukr.segodnya.ua

Останнім часом черги в управліннях соціального захисту виросли в рази. Вимушені переселенці намагаються у встановлені строки – до 31 грудня 2014 року – стати на облік і отримати необхідну довідку.

За поясненням ми звернулися до Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації. Там нам підтвердили: дійсно, черги є, але запевнили, що роблять усе, що від них залежить, щоб охопити якомога більший потік людей. Щодня в кожному районному управлінні реєструють сотні осіб.

– Сьогодні питання підтримки осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території, а також із зони проведення АТО, – найактуальніші, – каже заступник начальника управління у справах захисту інвалідів та населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вікторія Кравченко.

На сьогодні, відповідно до постанови КМУ від 1 жовтня 2014 року № 509, органи соцзахисту населення здійснюють облік і видачу довідок особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території та із зони АТО. Щоб отримати цю довідку, людям необхідно звернутися до органів соціального захисту населення за фактичним місцем проживання з відповідним пакетом документів.

А згідно з постановою КМУ від 7 листопада 2014 року № 637 всі соціальні виплати будуть призначені або подовжені тільки в разі, якщо громадяни отримають довідку про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово окупованої території, до 31 грудня 2014 року. Тож, схоже, що переселенцям, записаним на прийом після 1 січня, залишається сподіватися на поправки в законодавстві або ж на ще швидкішу роботу органів соцзахисту, якщо це можливо.

– На сьогодні робота органів соціального захисту максимально організована, враховуючи фізичні можливості співробітників, намагаємося максимально охопити всіх, хто звернувся. Якщо з’являється можливість, то викликаємо громадян, яким назначено на пізніший термін, – запевняє Вікторія Кравченко. – Зараз у всіх районних управліннях соціального захисту велика завантаженість, особливо це Дзержинський та Московський райони. Кожне управління приймає на день більш ніж 100 людей.

У Департаменті соціального захисту облдержадміністрації зазначають, що понад 63 тис. довідок уже видано. Найбільше переселенців зареєстровано в Харкові та в районах, що межують із зоною АТО: Балаклійському, Борівському, Барвінківському та Лозівському.

Усього ж по Україні в органах соціального захисту населення вже обліковано понад 540 тис. осіб. Станом на 5 грудня призначено щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання 156 721 сім’ї.

Юлія Шматченко, матеріал з газети "Слобідський край" № 147 від 09.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта