Підкріплення для шкіл та ковідних лікарень: які питання розглянуть на сесії Харківської обласної ради

22.09.2021 17:45 Влада
Кисень для районних лікарень, які приймають хворих на COVID, гроші на інсулін та Нову українську школу для громад, а також підтримка філармоній та музичних колективів – у Харківській обласній раді тривають засідання постійних комісій, де розглядають питання напередодні сесії.

COVID та інсуліни

У Харківській обласній раді напрацьовують питання, які депутати розглядатимуть на черговій сесії. Так, 17 вересня відбулося засідання постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад, де депутати розглянули кадрові питання, проєкт рішення щодо оренди комунального майна, перспективи реформування закладів професіональної освіти. Також на комісії розглянули можливість організації медичних бригад у складі спеціалістів обласних установ охорони здоров'я до громад.

Читайте також: Понад 770 нових хворих СOVID виявили в Харківській області за добу

За словами заступниці голови обласної ради Тетяни Біловол, організація роботи виїзних бригад – дуже цікавий та корисний
проєкт.

– З одного боку, жителі громад зможуть, не виїжджаючи до Харкова, отримати консультацію спеціаліста обласного рівня. З
другого боку, лікарні, спеціалісти яких виявлятимуть тяжкі захворювання, які недоцільно лікувати в районних медзакладах, отримають нових пацієнтів. Співпраця буде вигідною як обласним лікарням, так і громадам, – наголосила Тетяна Біловол.

Медичні питання депутати обговорили і 20 вересня на засіданні постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і
дитинства. Зокрема, на сесії розглянуть питання про виділення 1,3 мільйона гривень для Зміївської лікарні. За ці кошти у медзакладі, який входить до «першої хвилі» госпітальної бази, планують завершити облаштування системи подачі кисню.

– За вимогами профільного міністерства, госпітальна база, яка виділена для роботи з пацієнтами, які захворіли на коронавірус, повинна бути забезпечена поточним киснем на 80 %. Зміївська лікарня знаходиться у «першій хвилі» госпітальної бази. Для того щоб вона відповідала вимогам держави із забезпечення киснем, на сесії обласної ради в червні місяці було виділено 2 мільйони гривень. Усе, що можна було зробити за ці гроші, було виконано. Зараз необхідно ще 1,3 мільйона гривень для того, щоб завершити всі роботи і 150 ліжок медзакладу були забезпечені киснем, – розповів радник т. в. о. голови Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан.

Також він зазначив, що ще 1,3 мільйона гривень необхідно спрямувати на Куп’янську лікарню, де киснем планується забезпечити 350 ліжок. Загалом до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік по галузі охорони здоров’я додалося сім нових проєктів, ще десять коригуються. Крім цього, громади мають отримати 28,5 мільйона гривень державних коштів на відшкодування вартості інсуліну.

Школи та майданчики

Також на сесії обласної ради між громадами розподілять освітні кошти від держави. 21 вересня відбулося засідання постійної комісії з питань науки, освіти та духовності, де депутати підтримали пропозиції внесення змін до бюджету області. Зокрема, передбачено збільшення держсубвенції на Нову українську школу.

Загальна сума складає майже 572 тисячі гривень, які майже повністю розподіляються між громадами області. Крім цього, обласний бюджет отримає від держави 7,3 мільйона гривень на створення навчально-практичних центрів сучасної професійно-технічної освіти у 2021 році.

Серед проєктів, які члени комісії запропонували включити у Програму економічного і соціального розвитку на поточний рік, – зведення в регіоні понад 200 спортивних майданчиків. Того ж дня, 21 вересня, в обласній раді відбулося засідання комісії з питань бюджету, де депутати розглянули проєкт змін до обласного бюджету на цей рік та проєкт рішення обласної ради «Про прогноз обласного бюджету Харківської області на 2022–2024 роки».

Як доповіла перший заступник директора Департаменту фінансів ХОДА Світлана Архіпова, зміни стосуються трансфертів з
державного бюджету та перерозподілу коштів у межах загального обсягу асигнувань. 

Котельні та філармонії

Також під час засідання постійної комісії з питань промисловості, житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження 21 вересня депутати розглянули проєкти рішень щодо внесення змін до регіонального бюджету,

Програми економічного і соціального розвитку, розвитку дорожнього господарства, кадрові питання. Зокрема, члени комісії внесли зміни до Програми соціального та економічного розвитку області на 2021 рік, які стосуються модернізації котельні на альтернативному паливі в селищі Чкаловське Чугуївського району.

За словами очільника Чкаловської громади Віктора Соловйова, три котельні в селищі можуть працювати на пелетах і на газу. Котельня, про яку йдеться, може працювати тільки на пелетах. З огляду на це виникають проблеми з опаленням житлових будинків і об’єктів соціальної сфери. Зокрема, у холодні місяці температура в приміщеннях може опускатися до 10 градусів.

Тому необхідно модернізувати котельню, щоб вона могла працювати на газу, зокрема провести 1,5 кілометра газопроводу високого тиску та встановити газовий котел.

Депутати вирішили підтримати питання модернізації котельні, взяти до відома інформацію та рекомендувати Департаменту фінансів Харківської ОДА винайти можливість фінансування реконструкції котельні як першочергового проєкту.

А під час засідання постійної комісії з питань молодіжної політики, культури, спорту та туризму 22 вересня депутати розглянули питання внесення змін до Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019–2023 роки.

Зокрема, за словами директорки Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Людмили Терещенко, зміни обумовлені необхідністю забезпечення фінансової підтримки філармоній, художніх і музичних колективів, ансамблів.

На ці потреби з обласного бюджету планують виділити 25 мільйонів гривень. Як зазначила Людмила Терещенко, цих коштів вистачить на виплати заробітної плати співробітникам цих установ з усіма обов’язковими нарахуваннями.