Жовта зона карантину вводиться по всій Харківській області 

21.09.2021 18:05 Суспільство
У Харківській області з 23 вересня посилиться карантин.

З четверга, 23 вересня, всі області України перейдуть у «жовту» зону карантину. Відповідне рішення прийняли сьогодні, 21 вересня, на позачерговому засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що епідемічна ситуація в країні стрімко погіршується. Глава Уряду наголосив, що Кабінет Міністрів змінами до постанови в певному плані пом’якшив обмежувальні заходи та дозволив працювати закладам господарювання і освіти навіть у «червоній» зоні, але за певних умов.

– Обмеження «жовтої» та «червоної» зон не поширюватимуться на ті заклади, де персонал та відвідувачі вакциновані, мають негативний тест або підтвердження нещодавно перенесеної хвороби. Це той метод, який на сьогодні успішно використовує низка європейських і світових країн для того, щоб уберегти людей і водночас не зупиняти економічну активність країни, – зазначив Прем’єр-міністр.

Обмеження «жовтої» зони:

  • Заборонено проводити масові заходи за участю понад однієї особи на 4 квадратних метрах площі території або наповненістю залів понад дві третини місць у кожному окремому залі;
  • Не більше 4 осіб за столиком у закладі громадського харчування, а відстань між столами – мінімум 1,5 метра;
  • Кінотеатри та інші заклади культури працюватимуть із заповненістю залів менше за дві третини місць або 50 % місць у кожному окремому залі;
  • Спортивні зали та фітнес-центри працюватимуть лише в разі обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одна особа на 10 квадратних метрів площі тощо.

Нововведення цього карантину – збільшення можливостей у вакцинованих. Жовтий рівень передбачає можливість відвідування масових заходів, але в тому випадку, якщо всі присутні вакциновані, а кількість щеплених працівників не менше 80 %. Навчання у закладах освіти продовжиться у звичному режимі, якщо кількість вакцинованих працівників становитиме мінімум 80 %.

Читайте також: Відмова від вакцинації: чи можуть за це звільнити

За інформацією директора Департаменту охорони здоров'я ХОДА Максима Хаустова, серед працівників закладів освіти повний курс вакцинації мають понад 42 %, з першою дозою – більше ніж 73 %. 

– Школи готуються до «жовтої» зони, коли доведеться зачиняти заклади освіти, які не провакциновані на 80 %. Ще є час і, я думаю, більшість закладів освіти у нас будуть провакциновані й працюватимуть, – зазначив директор Департаменту охорони здоров’я ХОДА.

Щодо медиків, повний курс щеплення проти COVID-19 пройшли 50,89 % медичних працівників, першу дозу зробили більше ніж 67 % медиків. 

Загалом, за даними Максима Хаустова, на сьогодні повний курс щеплення пройшли 14,7 % дорослого населення Харківської області. Якщо рахувати з першою дозою, то охоплення вакцинацією перевищить 20 % дорослого населення регіону. 

На сьогодні в закладах охорони здоров’я Харківської області під COVID-19 виділили 3015 ліжок, з них із потоковим киснем – 2010, зайнято – 1372, зокрема дітьми – 127 Зокрема, в обласній клінічній лікарні розгорнуто окремий корпус, у якому розташовано 240 ліжок для пацієнтів, хворих на СOVID-19. Із загальної кількості ліжок, станом на ранок 21 вересня, зайнято – 153. Про це повідомив генеральний директор закладу Володимир Ярош.

– У нас виконані всі нормативи, які встановлені Міністерством охорони здоров’я, НСЗУ. Наприклад, для «ковідного пакета» потрібно, щоб 80 % цих ліжок були під’єднані до потокового кисню. Маємо 192 точки потокового кисню. На сьогодні розгорнуто 14 ліжок реанімації. Треба відзначити, що хворих із важким перебігом досить багато – 13 пацієнтів перебувають під апаратами ШВЛ, – надав інформацію Володимир Ярош.

Також він зазначив, що наразі в лікарні готуються збільшувати штат співробітників.

– Ми працюємо над тим, що будемо збільшувати кількість бригад, які були зменшені на літній період, коли хворих було дійсно менше. Наразі працює 4 бригади – потрібно збільшити вдвічі, – сказав Володимир Ярош.

Автор: Володимир Олександров