Підсумки року від Президента: головне з пресконференції Володимира Зеленського

20.12.2023 09:52 Влада
Фото: Офіс Президента України Фото: Офіс Президента України

19 грудня Президент України Володимир Зеленський провів пресконференцію стосовно підсумків 2023 року. «Слобідський край» зібрав головні тези Глави Держави.

Оборона Харківщини

Володимир Зеленський зауважив, що в Харківській області підготовлена найбільш потужна лінія оборонних укріплень в Україні.

– Я бачу на Харківщині і вдячний області, місту, як вони там об’єдналися з військовими фахівцями, з будівельними компаніями і наш держбюджет складали разом з бізнесом. Те, що вони там зробили, я вважаю, що це потужно, – підкреслив Президент.

Мобілізація

Глава Держави зазначив, що військові запропонували мобілізувати ще 400–500 тисяч людей та вже працюють над планом, який представлять парламенту.

На запитання про законопроєкт щодо мобілізації жінок Володимир Зеленський виказав категоричну відмову. Однак план знизити мобілізаційний вік для чоловіків до 25 років готовий розглянути, якщо буде змістовна аргументація від військових.

Допомога партнерів

Президент України повідомив, що партнери нададуть ще кілька систем ППО Patriot та NASAMS для захисту України цієї зими. Також він підкреслив, що США та ЄС не зрадять Україну.

– Я впевнений, США нас не зрадять. Те, про що ми домовились, буде виконано повністю. Що стосується ЄС, ми досягли однієї перемоги. Щодо 50 мільярдів я впевнений: ми все це вже досягли, це питання зараз якогось відповідного часу, – зазначив Володимир Зеленський.

Обмін полоненими та дрони

Володимир Зеленський сказав, що процес обміну полоненими уповільнився через певні причини з боку російської федерації, однак обміни продовжаться. Наразі триває робота над поверненням «достатньо непоганої» кількості українських військових.

Також Україна наступного року виготовить мільйон вітчизняних дронів та збільшить обсяги артилерії.

Раніше ми писали, що ситуація на Куп’янському напрямку Харківської області залишається складною. Армія рф не полишає спроб штурмувати позиції Сил оборони, наступ триває.

Нагадаємо також, у Харківській області можуть оголосити примусову евакуацію з міста Куп’янськ, бо перебування поблизу лінії зіткнення наражає на небезпеку цивільних і заважає ЗСУ.

Автор: Олександр Манченко