Півмільярда на шкільні укриття отримає Харківська область

16.04.2024 19:19 Влада
Зображення: Міністерство освіти і науки України Зображення: Міністерство освіти і науки України

Уряд затвердив цьогорічну субвенцію 2,5 мільярда гривень на ремонт та будівництво укриттів у школах.

Про це медіа «Слобідський край» пише з посиланням на Міністерство освіти і науки України.

У Міністерстві повідомили, що Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти». Таким чином, затверджений механізм розподілення коштів для створення у 2024 році безпечних освітніх просторів.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий назвав пріоритетним завданням для Міністерства відновити доступ до очної форми навчання школярів там, де дозволяє ситуація з безпекою.

– Базова потреба – наявність укриттів у школах. Тому цьогорічна субвенція на їхній ремонт та будівництво становить 2,5 мільярда гривень. Ухвалені урядом правила дозволять прозоріше та ефективніше створити безпечні освітні простори в громадах, щоб повернути дітей до очного навчання, – говорить урядовець.

Постанова визначає, що у 2024 році субвенція на укриття буде лише для шкіл, де навчальний процес відбувається за дистанційною та/або змішаною формою навчання.

Вісім регіонів визначені як пріоритетні. Найбільше отримують Харківська, Дніпропетровська та Запорізька області – по 500 мільйонів гривень.  

– Уряд для цього визначив пріоритетні регіони, які потребують першочергового фінансування. Це прифронтові та прикордонні території, де сотні тисяч дітей не можуть повернутися до очного навчання через брак укриттів, – прокоментував рішення Кабміну заступник міністра освіти і науки України Андрій Сташків.

За повідомленням Міністерства, ще 150 мільйонів гривень підуть на завершення будівництва укриттів, розпочатого 2023 року, але за умови, що такі проєкти вже профінансовані та завершені мінімум на 40 %. 

Раніше «Слобідський край» передавав, що 15 квітня російські війська нанесли удар по школі у Лук’янцях.

Автор: Федір Штефанович