Позачергова сесія облради: навіщо збиралися депутати

17.02.2022 18:00 Влада
Обстановка в Харківській області, територіальна оборона, цивільний захист – ці та інші питання порушувалися на позачерговій сесії Харківської облради.

16 лютого відбулося пленарне позачергове засідання XX сесії VIII скликання. Присутніми в залі було 93 депутати.

Ввечері 14 лютого голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко підписала розпорядження про скликання позачергової сесії. На порядку денному було кілька питань, серед яких – затвердження Програми територіальної оборони Харківської області на 2022 рік та внесення змін до кількох обласних програм і обласного бюджету.

Голова Харківської облради

– 16 лютого оголошено Днем єднання, відповідний Указ підписав Президент України Володимир Зеленський. Його мета – посилення консолідації українського суспільства, зміцнення стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського та морально-психологічного тиску на суспільну свідомість. Вітаю вас і всіх нас з новим державним святом. Ми маємо бути єдині, – зазначила на початку пленарного засідання голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

Про обстановку в регіоні

А потім про ситуацію в регіоні доповів начальник СБУ в Харківській області Роман Дудін. Він сказав, що територіальна оборона регіону вже отримувала значні кошти на оснащення всього силового блоку. Це надало можливості слідкувати за кожним кроком ворожої сторони.

– Ми бачимо вкрай негативне відношення російських військовослужбовців до завдань свого керівництва. Солдатів викидають у поля без нічого, вони продають бензин та пальне, сухпайки. Російські війська не готові на цю хвилину до різкого військового наступу. Але ми активно слідкуємо за цими процесами. Розуміємо кількісний склад і техніку, що є на озброєнні, – підкреслив начальник управління СБУ Харківської області.

Він зазначив, що угруповання російської армії на кордоні з Харківською областю нараховує близько 13 тисяч військових. А на захист Харкова у перший день нападу готові будуть одразу близько 50 тисяч військових.

– Зараз дуже важливо зберігати спокій. Дякую вам за те, що так спокійно, без нагнітання обстановки, пояснили нам ситуацію, яка викликає занепокоєння у всіх жителів Харківщини. Ви володієте ситуацією і наразі сказали те, що, напевно, хотіли почути і голова ХОДА, і депутати, і всі жителі Харківської області, – подякувала силовику за надану інформацію Тетяна Єгорова-Луценко.

Тероборона та цивільний захист

Більшістю голосів депутатський корпус підтримав Програму територіальної оборони Харківщини.

Загальна сума коштів становить 7 983 720 гривень. Програма направлена на фінансування заходів з участі сил тероборони у підготовці громадян України до національного спротиву, посилення охорони та захисту державного кордону.

– Ми не можемо допустити порушення будь-яких умов функціональності територіальної оборони в місцевих осередках – районах, старостинських округах. На жаль, є проблемні питання саме в інфраструктурі та розміщенні таких штабів і управлінь на місцях. А люди кожного дня звертаються з бажанням приєднатися до лав захисників Харківщини, і ми повинні їх у цьому підтримати. Бо вже на даний час територіальна оборона налічує по сім батальйонів і управлінь, сформовано штаби в кожному районі Харківської області, – зазначив заступник командира кадрової бригади територіальної оборони Харківської області підполковник Володимир Шмітько.

За словами голови ХОДА Олега Синєгубова, перші кошти, виділені з органів місцевого самоврядування до підрозділів тероборони, підуть на закупівлю комп’ютерної техніки, побудову харчоблоків, поточні ремонти тощо. Зараз ці кошти перерахують на військовий комісаріат, який уже буде проводити відповідні процедури і закупівлі. Після того ці кошти або товарно-матеріальні цінності передадуть до місць дислокації органів тероборони.

Також депутати підтримали внесені зміни до регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту Харківської області. Внесені зміни дозволять підтримувати у постійній технічній готовності наявну територіальну автоматизовану систему централізованого оповіщення. Крім цього, виділено кошти на модернізацію обласного диспетчерського пункту. Ці роботі дозволять організувати цілодобове безаварійне функціонування диспетчерського пункту шляхом оновлення помп та станцій управління, систем випомповування ґрунтових вод, каналізації та придбання запасних частин системи вентиляції.

Також зміни передбачають закупівлю чотирьох сучасних пожежних автоцистерн. Наявність таких автомобілів дозволить забезпечувати оперативне реагування аварійно-рятувальних підрозділів спеціалізованої протипожежної служби цивільного захисту області на надзвичайні ситуації, підвищить рівень пожежної безпеки сільських населених пунктів. Один автомобіль коштує близько 7,5 мільйона гривень.

Під час пленарного засідання депутати внесли зміни і до регіональної Програми публічної безпеки і порядку та протидії злочинності. Гроші виділили на придбання для поліції 300 цифрових радіостанцій, 30 спеціалізованих автомобілів, обладнання для відеонагляду тощо.

За інформацією пресслужби облради, пропонується виділити 24 мільйони гривень на придбання автомобілів спеціалізованого призначення для нарядів чергових частин та забезпечення квадрокоптерами підрозділу ювенальної превенції. Харківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України пропонується виділити майже вісім мільйонів гривень на придбання комплексу газового хромато-мас-спектрометра.

За наявності коштів у рамках програми зможуть придбати автівки для прикордонного загону (військової частини 9951) та техніку для зв’язку, відеоспостереження й комп’ютери для нацгвардійців (військова частина 3005).

Під час позачергового пленарного засідання депутати Харківської облради також затвердили зміни до бюджет регіону на 2022 рік. Так, на виконання заходів регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області передбачається виділення 7 мільйонів гривень для придбання спеціального обладнання, засобів, техніки та спорядження, спеціальних засобів індивідуального захисту, устаткування і технічних засобів для розбудови та функціонування єдиної системи спеціального радіозв’язку.

Ще зміни передбачають, що на матеріально-технічне забезпечення заходів щодо призову громадян на строкову службу та медичне і санітарно-гігієнічне обслуговування призовників виділяється 1,55 мільйона гривень.

На виконання заходів Регіональної цільової Програми розвитку цивільного захисту на 2021–2023 роки, зокрема, виділяються кошти на розробку технічного завдання та проєктно-кошторисної документації реконструкції територіальної автоматизованої системи централізованого оповіщення, на придбання піноутворювача та хімічного поглинача, на придбання пожежних автомобілів.

Автор: Юлія Пономаренко, Андрій Соха