Президент України терміново звернувся до громадян

22.02.2022 10:09 Влада
Через визнання РФ так званих «народних республік» на Донбасі в ніч на 22 лютого до українців терміново звернувся Президент України Володимир Зеленський.

У ніч на 22 лютого після засідання РНБО було оприлюднене термінове звернення Володимира Зеленського до українців. 

–    Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки у зв‘язку зі згаданими рішеннями покладається на Росію. Визнання незалежності окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень у межах «Нормандського формату».  Це підриває мирні зусилля та руйнує наявні переговорні формати, – наголосив Глава Держави.

Також він зазначив, що таким чином Росія легалізовує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. За словами Володимира Зеленського, він обговорив ситуацію з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом США Джозефом Байденом, прем’єр-міністром Британії Борисом Джонсоном, президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем. Також планує говорити із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

У своєму зверненні Президент повідомив, що ініціював низку зустрічей: сторін Будапештського меморандуму, екстрене засідання Ради Безпеки ООН, спецзасідання ОБСЄ та екстрене скликання саміту Нормандської четвірки.

Також Володимир Зеленський підкреслив, що Україна залишає за собою право на індивідуальну та колективну самооборону. Разом з цим він запевнив українців, що «зараз немає жодних причин для хаотичних дій».

–    Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. За нами правда. І правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Як тільки ми побачимо зміну ситуації. Як тільки ми побачимо зростання ризиків – ви будете про все це знати, – запевнив Президент України.

Засіданню РНБО та екстреному зверненню Володимира Зеленського передувало визнання Росією самопроголошених «ЛНР» та «ДНР». Відповідне рішення було ухвалене після засідання Ради безпеки РФ 21 лютого. 

А тим часом «Європейська правда» зазначає, що члени Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй на надзвичайному засіданні засудили рішення Росії визнати незалежність так званих «ЛНР» та «ДНР». Представники США, Великої Британії, Франції, Німеччини, Індії, Ірландії, ОАЕ, Кенії та Гани закликали до миру та дипломатії у спробі запобігти війні в Україні.