Президент України Володимир Зеленський відвідав Харків та передові позиції українських військових

29.05.2022 16:45 Влада
Фото: president.gov.ua Фото: president.gov.ua
29 травня Глава Держави провів робочу нараду щодо ситуації в Харківській області та місті Харкові.

У межах робочої поїздки Володимир Зеленський, серед іншого, оглянув зруйновані житлові будинки в Салтівському районі Харкова та адміністративні будівлі Харкова, які зазнали руйнувань через  ракетні обстрілі  російських окупантів.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов поінформував Президента, що в Харківській області зруйновано  2229 багатоповерхових будинків, з яких 225 – на сто відсотків. У Харкові найбільших пошкоджень та руйнувань зазнали північні та східні мікрорайони міста – 30,2 % від загального житлового фонду. Тільки на Салтівці, у спальному районі міста, за даними голови ХОВА  Олега Синєгубова, без житла залишилось 15 тисяч людей.  

Наразі 31% території області тимчасово окуповано, 5 % було звільнено від російських загарбників.

– Ми ще не можемо повністю обстежити деякі звільнені населені пункти, оскільки там тривають обстріли, провести повноцінне розмінування й розпочати відновлення критичної інфраструктури. Де ми можемо робити це дистанційно – ми це робимо, – зазначив Олег Синєгубов.

Під час наради Президент запропонував проаналізувати доцільність відновлення пошкоджених панельних будинків, зокрема з урахуванням програми термомодернізації житлового фонду, та зауважив, що нові будинки потрібно зводити обов'язково з бомбосховищами та укриттями. 

– Маємо знайти кошти, кредитні лінії. Держава повинна забезпечити це з погляду гарантій, а керівники міст і областей мають знаходити класні проєкти та гроші, – вважає Президент. 

На передовій Глава Держави ознайомився з оперативною обстановкою. Володимир Зеленський вручив військовослужбовцям державні нагороди та цінні подарунки й поспілкувався із захисниками України.