Рік війни на Харківщині: область вистояла і відновлюється

28.02.2023 15:20 Влада
Харківська область продовжує давати відсіч ворогу. З кожним днем усе більше людей повертаються додому. Повним ходом ремонтується житло, в будинках з’являються тепло, вода, світло та газ. На деокупованих територіях відновлюється навчальний процес, аграрії готуються до посівної.

Багато викликів довелося подолати Харківщині за рік повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомляє медіа «Слобідський край».

– Рівно рік тому ми всі прокинулися під вибухи, і всі сумніви щодо намірів ворога, агресора, країни-терориста в нас розвіялись – розпочалася повномасштабна війна. Той час – це був тест: для влади, для всіх сил оборони – ЗСУ, Тероборони, Національної поліції, Національної гвардії, органів прокуратури, Служби безпеки, – чи зможемо ми відстояти свою землю, – зазначив у річницю повномасштабного вторгнення начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Він зауважив, що в перші ж кілька тижнів військові, органи влади, силові відомства об’єдналися та працювали як єдиний організм. Одним із завдань сьогодення начальник ХОВА назвав розмінування територій і забезпечення посівної.

– По-перше, для нас завдання зараз – забезпечити все необхідне аграріям для збору врожаю, як мінімум, на рівні 2022 року. Завдання максимум – устигти провести гуманітарне розмінування і збільшити площу посіву, – зауважив начальник обласної військової адміністрації.

Олег Синєгубов зазначив, що, незважаючи на актуальність питання, розмінування не залежить від сил і засобів спеціальних структур. На нього напряму впливає військова обстановка.

– Поля, які розташовані, наприклад, у напрямку Гоптівки, розміновувати наразі не те що не можна, а небезпечно, враховуючи військову обстановку. Перш за все, звичайно, ми працюватимемо на тих територіях, де дозволять Збройні Сили України, – сказав Олег Синєгубов. 

Ще одне актуальне питання – забезпечення громад будматеріалами. Внаслідок бойових дій на Харківщині пошкоджено або повністю зруйновано близько 18,5 тисячі об’єктів. За словами начальника ХОВА, в регіоні достатньо будівельних матеріалів для відновлення пошкоджених осель, більше того – за необхідності є змога передавати їх з одного району в інший. Отримати необхідне можна, звернувшись до місцевої влади.

– Якщо ця робота на деокупованих територіях ведеться незадовільно, будь ласка, повідомляйте нам про це. Ми будемо на це оперативно та жорстко реагувати, – закликав жителів області Олег Синєгубов. 

Також в області відновлюється освітній процес. За даними начальника ОВА, наразі на Харківщині онлайн навчаються 250 тисяч дітей. Змінити формат навчання найближчим часом не є можливим. Водночас Олег Синєгубов відзначив, що ХОВА періодично отримує звернення з проханням повернути формат офлайн-навчання.

– У нас уся освіта онлайн. І найближчим часом, давайте будемо відвертими, офлайн у нас не буде. Ані в школах, ані в дитячих садочках, ані в закладах вищої освіти, профтехосвіти, технічної освіти тощо. Для нас безпека дітей – на першому місці, – підкреслив Олег Синєгубов.

Він також повідомив, що із середини лютого освітній процес в онлайн-форматі відновили на території Куп’янського району.

Нагадаємо, що У Харкові планують будівництво двох мікрорайонів. В той же час  лікарня в місті Дергачі Харківської області отримала для опалення потужну блочно-модульну котельню. Також з 22 січня почав курсувати приміський поїзд сполученням Харків – Нова Козача – Харків

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.