Розлучення: діють нові правила і документи

25.07.2013 11:42 Влада
http://podrobnosti.ua/ http://podrobnosti.ua/
На сьогодні в Україні спостерігається постійне зростання кількості припинень шлюбу шляхом їх розірвання за рішенням суду.

Які документи підтверджують факт розірвання шлюбу? Про це «СК» розповіла спеціаліст ІІ категорії Жовтневого відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції Ірина Сєргєєва.

До липня 2010 року розірвання шлюбу, здійснене за рішенням суду, підлягало реєстрації в органі ДРАЦС за заявою одного з подружжя. Але у зв’язку з прийняттям 1 липня 2010 року Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», яким було внесено зміни до Сімейного кодексу України, цей порядок було змінено.

Відповідно до даного Закону, державній реєстрації в органах ДРАЦС підлягають рішення про розірвання шлюбу, прийняті судом до 27 липня 2010 року.

– Рішення суду про розірвання шлюбу, прийняті після 27 липня 2010 року, які набрали законної сили, є документами, що посвідчують факт розірвання шлюбу, і додаткової реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану не потребують. Тому особам, шлюб між якими розірвано в судовому порядку після 27 липня 2010 року, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається, – консультує Ірина Сєргєєва.

Фахівець роз’яснила, що при розірвані шлюбу особа, яка змінила прізвище при державній реєстрації шлюбу, визначає для себе, іменуватися надалі цим прізвищем або відновити дошлюбне прізвище. Статтею 235 Цивільно-процесуального кодексу України визначено, що в рішенні суду про розірвання шлюбу зазначається про вибір прізвища тим з подружжя, який змінив прізвище під час державної реєстрації шлюбу, що розривається.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта