Розмінування Харківщини: понад мільйон гектарів землі залишаються потенційно замінованими

18.04.2024 10:22 Влада
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

Квітневе засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва присвятили питанню очищення території Харківської області від вибухонебезпечних предметів. Участь у заході взяли понад 100 представників міжнародних організацій, профільних міністерств та відомств.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на інформацію ХОВА. 

Після деокупації Харківської області потенційно забрудненою вибухонебезпечними предметами територією вважається близько 1,2 мільйона гектарів. Уже проведено розмінування майже 11 208 гектарів території, 1265 кілометрів автодоріг, 3584 кілометрів ліній електропередачі, 206 кілометрів залізничних колій та 330 кілометрів газопроводів. Також було знищено 176 058 вибухонебезпечних предметів.

– Харківщина – одна з найбільш засмічених вибухонебезпечними предметами областей. Наші саперні підрозділи ДСНС, військових, Нацполіції стикаються з цим щодня. На жаль, багато цивільних підриваються на вибухонебезпечних предметах. Тому маємо кооперувати абсолютно всі зусилля для того, щоб максимально швидко розмінувати територію області. Адже це пов’язано з налагодженням життєдіяльності, роботою бізнесу, з відновленням економічної стабільності регіону, – підкреслив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

До засідання Регіонального офісу міжнародного співробітництва онлайн долучився заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба.

– Окремо буде розроблена програма компенсацій за сільськогосподарську техніку, яка була знищена або пошкоджена. Для нас дуже важливо підтримати аграріїв, які вже під час польових робіт натрапляли на вибухонебезпечні предмети та втрачали власну техніку, – сказав Олексій Кулеба.

Наразі в регіоні вже зафіксовано 31 випадок наїзду сільськогосподарської техніки на вибухонебезпечні предмети. Внаслідок цього завдано шкоди на понад 18 мільярдів гривень. Також на засіданні обговорили питання наявного на Харківщині обладнання для розмінування.

– На території області вже працюють машини для розмінування, виготовлені місцевим підприємством. Я хочу зауважити, що саме цей проєкт змогли втілити завдяки особистій участі начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова. Також фахівцями розроблена система захисту ніг від протипіхотних мін, що насправді допомагає рятувати життя наших піротехніків, – розповів начальник ГУ ДСНС України в Харківській області Артем Астахов.

Загалом, аби прискорити розмінування деокупованих територій Харківської області, додатково потрібно 300 груп розмінування, а це 1500 фахівців та 20 машин механічного розмінування. Зараз у регіоні працюють 138 саперних розрахунків – 543 фахівці ДСНС, ЗСУ, поліції, Держслужби спецтранспорту.

– Замінованість земель Харківщини залишається одним з головних факторів, який негативно впливає на відновлення й розвиток майже всіх сфер. Тому маємо впроваджувати нетипові методи й уже зараз знаходити інноваційні рішення. Саперні підрозділи Державної служби з надзвичайних ситуацій та поліції працюють на межі своїх можливостей. Серед цивільного населення втрати ще більші – 274 випадки підриву, з яких 73 летальні, – наголосив Олег Синєгубов.

Також очільник ХОВА розповів, що незабаром на Харківщині з’явиться Центр координації протимінної діяльності. Його створили для взаємодії громадського сектора та операторів протимінної діяльності, координації, аналітики, а також розробки інтерактивної мапи протимінної діяльності в межах Харківської області.

Також створять і щоденно оновлюватимуть мапу замінованості кожного населеного пункту області. Діятиме цілодобова безкоштовна гаряча лінія, де від спеціалістів можна буде отримати актуальну інформацію щодо замінованості тієї чи іншої території, шляхів об’їзду та інше.

– Задля ефективної координації цього процесу працюємо на всіх рівнях, у тому числі створюємо спільні проєкти з громадським сектором. Переконаний, що відкриття даного Центру пришвидшить процес розмінування приватного сектора на деокупованих територіях, – зазначив Олег Синєгубов.

Створення Центру дасть змогу ефективно розподіляти ресурси та засоби піротехнічних розрахунків, які працюють на території регіону в напрямі убезпечення приватного сектора.

– Чергові сапери при Центрі зможуть консультувати жителів області щодо знайдених потенційно вибухонебезпечних предметів, інформувати щодо ризиків на деокупованих територіях, – повідомив директор Департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол.

На засіданні також розглянули діяльність фонду «Партнерство за сильну Україну». Це спільна донорська програма уряду України та семи держав-партнерів, що реалізують проєкти в громадах та на національному рівні. До співпраці залучені Британія, США, Швеція, Швейцарія, Канада, Фінляндія, Нідерланди.

– Метою нашого фонду є зміцнення стійкості українського уряду в умовах російської агресії та посилення спроможності надавати критичну допомогу громадам у співпраці із суспільством, медіа та приватним сектором. Здебільшого надаємо підтримку ДСНС у сфері гуманітарного розмінування, включаючи механізоване очищення та знешкодження вибухонебезпечних предметів, – зазначив технічний радник з екстрених служб фонду «Партнерство за сильну Україну», Кімонікс Інтернешнл Інк. Андрій Шевченко.

Фонд передав до Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України понад 350 одиниць спеціального обладнання, надав 4,5 тисячі тонн витратних матеріалів для знищення вибухонебезпечних предметів. Наразі у процесі передачі 8 дистанційних роботів, які також можуть застосовуватися під час розмінування. Окрім того, фонд допомагав в облаштуванні укриттів цивільного захисту в Харкові, Ізюмі, Шевченковому.

Раніше ми писали, що з початком весни відновилися роботи з розмінування території Харківської області, де велися активні бойові дії. Службові собаки допомагають поліцейським розміновувати регіон.