Сергій Чернов: Не можна місцеве самоврядування втягувати у політичні ігри

23.10.2020 15:29 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Несвоєчасним та політично мотивованим вважає голова Харківської облради нещодавнє конституційне подання народних депутатів щодо законності окремих положень документів, які регулюють процес децентралізації.

Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов озвучив свою думку в ефірі програми «Де це?» на Громадському радіо. Самоврядовець зауважив, що конституційне подання 49 народних депутатів щодо конституційності Постанови Верховної Ради «Про утворення та ліквідацію районів» та конституційне подання 51 народного депутата щодо конституційності окремих положень Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» з’явилися (19 та 20 жовтня відповідно) тільки напередодні чергових місцевих виборів. На його думку, це свідчить про те, що автори цих документів й ті, хто підписався під ними, переслідують суб’єктивні політичні цілі та нехтують наслідками, які матимуть місце, якщо Конституційний Суд України задовольнить викладені вимоги.

– Закон, про який ідеться в одному поданні, був прийнятий у 2015 році, а постанові, що стала предметом іншого подання, – три місяці. Але впродовж цього часу ніхто не звертався до Конституційного Суду. Сталося це лише за кілька днів до виборів, тому такі дії виглядають політично мотивованими, а не спрямованими на захист прав громад та мешканців, які там проживають, – переконаний голова Харківської обласної ради.

На думку Сергія Чернова, у політичні ігрища хочуть втягнути все місцеве самоврядування. Однак про наслідки такого кроку ніхто не замислюється.

– Якщо, не дай Боже, рішення Конституційного Суду відносно подання буде позитивним, незаконними будуть рішення щодо утворення всіх об’єднаних громад, а також районів нового адміністративно-територіального устрою. Потім можна йти далі – якщо громади були створені незаконно, то незаконно виділялися земельні ділянки, використовувалися бюджетні кошти, незаконно будувалися об’єкти інфраструктури, – акцентує увагу Сергій Чернов.

Самоврядовцю не зрозуміло, чим займалися парламентарії до цього часу. Оскільки, за словами Сергія Чернова, у числі 51 народного депутата, які поставили свій підпис під поданням, багато тих, хто був у Верховній Раді минулого скликання, коли приймався цей законодавчий акт. А дехто у той час працював у виконавчій владі – в міністерствах та державних адміністраціях, організуючи процес добровільного об’єднання громад на державному рівні та на місцях.

– Де відповідальність, послідовність та певна мораль у цих людей? Правові наслідки можуть бути непередбачуваними, – наголосив Сергій Чернов.

Читайте також: Сергій Чернов: «Варто шукати нові можливості розвитку громади навіть у такий складний рік»