Сергій Чернов: Обласний бюджет на 2021 рік мають затвердити до 25 грудня

Promo
04.12.2020 16:58 Влада
Перша сесія новообраної ради, яка відбудеться в Харкові 11 грудня, матиме організаційний характер.

Як розповів «СК» голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, під час засідання депутати складуть присягу, оберуть голову ради, а також його заступників. Також під час сесії необхідно утворити й обрати постійні комісії ради, їх голів. Серед питань сесії  затвердження структури, чисельності виконавчого апарату ради та плану роботи.

 Потім протягом десяти діб після першої організаційної сесії, проєкти рішень наступної сесії мають з’явитися на сайті обласної ради для ознайомлення і депутатів, і громадськості,  повідомив Сергій Чернов.

До кінця року депутати зберуться на ще одну сесію. На другій сесії, за словами обласної ради, на вирішення очікують близько 70 питань. Серед них — прийняття бюджету на наступний рік, зміни до бюджету на 2020-й рік. Також в регіоні мають завершити реалізацію низки програм та затвердити близько 20 нових цільових комплексних програм на наступний рік та на перспективу.

 Безумовно, ми маємо вирішити ці всі питання до 25 грудня, бо з 26 грудня Державне казначейство припиняє свою роботу. Тому часу дуже обмаль,  додав Сергій Чернов. — Не слід забувати про ризики, які пов'язані із локдауном, який може ввести Уряд. Тоді може бути заборонено проведення сесій. Проте всі фінансові зобов’язання необхідно виконувати.

Читайте також: Президент підписав закон, на який чекали громади Харківщини

Серед пріоритетів для бюджету на 2021 рік, на думку Сергія Чернова, має стати будівництво доріг місцевого значення, аби забезпечити доступність до нових адміністративних центрів.

— Наступне, серед пріоритетів на наступний рік, на мою думку, має бути медицина. Необхідно провести інвентаризацію закладів охорони здоров’я. Подивитися на матеріально-технічну базу та визначитись, що ми можемо зробити для її покращення,  зазначив Сергій Чернов.

За його словами, аби підтримати сільську медицину, на минулій сесії обласної ради депутати затвердили положення нового обласного конкурсу «Ефективна медицина в громаді».

У рамках цього конкурсу, установи первинної, а також і вторинної ланки медицини можуть отримати додаткові кошти, 500 тисяч гривень, та витратити їх на ремонт приміщень, встановлення пандусів, придбання медичного обладнання. Він стартує вже з 1 січня 2021 року та дасть можливість закладам підготуватися до угоди з Національною службою здоров’я, аби отримувати відповідне фінансування від держави.

Також, враховуючи потреби громад та реформу адмінтерустрою, у наступному році буде перепрофільовано обласний конкурс «Разом в майбутнє», спрямований у тому числі на медичну складову.

 Наступного року будемо робити наголос на співробітництві об’єднаних громад. Суму фінансування з 1,5 мільйона гривень збільшено до 2,5 мільйона гривень. Це додаткові стимули та можливість для громад. Це досвід для участі в державних і міжнародних програмах, — додав голова обласної ради.