Сергій Чернов: Без допомоги кожного з нас медикам з COVID-19 не впоратися

15.10.2020 13:38 COVID-19
Фото: Харківська облрада Фото: Харківська облрада
15 жовтня обласні депутати підтримали зміни до Комплексної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2019–2020 роки, доповнивши її заходами із забезпечення вірусологічної лабораторії.

Мова йде про лабораторії Харківського обласного лабораторного центру, куди мають намір закупити обладнання та провести роботи з реконструкції нових приміщень.

Під час обговорення питання голова обласної ради Сергій Чернов наголосив, що робота галузі охорони здоров’я має бути організованою й чіткою, відповідно до системи державного управління та повноважень органів місцевого самоврядування:

– Система має чітко працювати. На рівні громад роботу зі зміцнення мають координувати ради та виконавчі комітети. На обласному та районному – підрозділи, що опікуються питаннями охорони здоров’я, відповідних адміністрацій, а також профільні комісії рад, до чиєї компетенції належать ці питання.

Читайте також: Ще чотири лікарні на Харківщині будуть лікувати пацієнтів, хворих на коронавірус

За його словами, комунальні підприємства охорони здоров’я мають в умовах пандемії й постійно зростаючої кількості хворих працювати ефективно.

– Переконаний, що має бути чітка система мотивації й заохочення медичного персоналу: лікарів, медичних сестер, санітарок, усіх, хто задіяний у роботі з пацієнтами, хворими на коронавірусну хворобу. Усі мешканці області мають усвідомити складність проблеми, яка знаходиться не лише в медичній, а й соціальній площині, – додав Сергій Чернов. – Треба розірвати ланцюг поширення хвороби. Без дотримання соціальної дистанції, без використання засобів індивідуального захисту нам не вдасться зупинити навантаження на медичні установи. Катастрофічно бракує лікарів. Без допомоги кожного з нас медикам не впоратися. Підкреслюю це, спираючись на власний досвід.

Автор: Марина Проценко