Що принесе податкова реформа. Думки харківських спеціалістів

17.11.2014 13:18 Влада
top-news.org.ua top-news.org.ua
Реформування податкової системи стартує, як тільки розпочне свою роботу новий Парламент.

Саме новоприбулі депутати мають прийняти відповідні закони. Положення деяких з них дозволять передати більше повноважень у податковій сфері містам та селам.

Скоротили побори

Найсуттєвіша інновація, яку пропонують в Уряді, – це зменшення кількості податків та зборів з 22 до 9. Буде скорочено шість спеціальних податків і зборів. Це малоефективні податки, які потребують, однак, окремого адміністрування. Ще 13 податків і зборів об’єднають у п’ять.

– Така реформа передбачає для платників скорочення кількості звітності. Це означає, що поменшає перевірок і витрат, зокрема, ресурсів громадян: часу, коштів для того, щоб складати звітність та надавати до податкової, – пояснює директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування Державної фіскальної служби України Неля Привалова.

Але навіть таке скорочення є однозначним позитивом для підприємств, адже в результаті зменшиться навантаження на бухгалтерії, поменшає кількість платежів, звітів, перевірок бізнесу, скоротяться й витрати на облік податків, обіцяють у Державній фіскальній службі України.

Місцеві бюджети отримають більше

Подумали податківці й про покращення фінансової спроможності місцевих бюджетів. Аби місцева влада була зацікавлена в підвищенні рівня надходжень до власної скарбнички і аби мала власні ресурси на потреби громади, в Уряді пропонують таке: розширити базу оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Передбачено, що воно здійснюватиметься за рахунок оподаткування комерційної нерухомості: будівлі підприємств і склади, готелі, ресторани і бари, туристичні бази, торгові центри, магазини, СТО, столові, бази та склади підприємств торгівлі та громадського харчування, казино, гральні будинки, будівлі лазень тощо. А також пропонують скасувати неоподаткований мінімум для громадян на житлову нерухомість.

Водночас пропонується надати право саме органам місцевого самоврядування встановлювати цей податок на території своєї громади, визначати його розмір, а також запроваджувати пільги для відповідної категорії громадян.

Ще одну свободу дій самоврядуванню хочуть надати шляхом розширення бази оподаткування акцизним податком. Тут пропонують оподатковувати акцизним податком операції з роздрібного продажу від акцизних товарів у роздрібній мережі та мережі громадського харчування в містах і селах. Передбачається, що тамтешні органи місцевого самоврядування цей акцизний податок направлятимуть саме до місцевого бюджету.

– Кожна громада, виходячи зі своїх потреб і планів розвитку, матиме змогу передбачити, який розмір податку діятиме на їх території, – каже Неля Привалова, – Єдине обмеження – цей податок має мати рівень не більше 5 % від обсягу реалізації таких акцизних товарів.

Менший соціальний внесок

Окрім вимог місцевого самоврядування, автори податкової реформи відповіли і на запити українського бізнесу. Підприємці неодноразово скаржилися на занадто високі витрати, яких вони зазнають, на оплату найманих працівників. Реформою ж запропоновано роботодавцю зменшити такі витрати. Якщо роботодавець виплачує своєму підлеглому зарплату, яка перевищує розмір двох мінімальних заробітних плат, то ставки єдиного соціально внеску для нього будуть зменшені на 60 %. Разом із тим передбачається підвищення відповідальності роботодавця за неоформлення трудових відносин та несплату податків і заробітної плати.

Утілення цих та ще деяких інших податкових реформ у Державній фіскальній службі чекають найближчим часом.

– Ми готові по всіх законах і змінах... Деякі нововведення ми розробляємо спільно з Міністерством фінансів, громадськістю, представниками малого та середнього бізнесу. Не всі вони є суто в податковій сфері. Деякі з них стосуються пенсійного, соціального забезпечення. Тому цей процес потребує детального обговорення та спільної роботи, – підсумовує голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус.

Тетяна Василець, матеріал з газети "Слобідський край" № 136 від 13.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта