Стан питної води у Харкові та кількох районах області може погіршитися

28.11.2014 08:18 Влада
У Краснопавлівському водосховищі слід прокачати воду з Дніпра. На це потрібне державне фінансування.

Харківська міськрада вчергове має намір звернутися до Кабінету Міністрів з проханням виділити кошти на прокачування води з Дніпра в Краснопавлівське водосховище. Про це повідомив директор Департаменту комунального господарства Віктор Кітанін.

Він зазначив, що таке рішення було прийнято після наради Басейнової ради річки Сіверський Донець, яка відбулася в Слов'янську 26 листопада. Разом з Харковом до Уряду будуть звертатися й інші члени ради - представники Луганської та Донецької областей. Попередньо на ці цілі потрібно мінімум 40 млн грн.

За словами Віктора Кітаніна, останній раз прокачування води з Дніпра в Краснопавлівку проводилося в 2013 році, цього року кошти на ці цілі з державного бюджету не виділялися. Без цієї процедури якість питної води значно погіршиться, а водосховище забезпечує водою Ленінський, Жовтневий і Дзержинський райони Харкова, а також Лозівський, Первомайський, Зміївський та Харківський райони області.

«Чим менше води залишається в Краснопавлівському водосховищі, тим більше влітку вона прогрівається. Як наслідок, розростаються водорості, що негативно впливає на її якість. Для того, щоб довести воду до нормативного складу, необхідно використовувати більшу кількість реагентів, а це додаткові витрати. Крім того, за останні п'ять років паводків не було. Враховуючи невелику кількість опадів у вигляді дощу і снігу, на річку лягає велике навантаження - вона просто не промивається. З'являються застої і зменшується глибина, а найголовніше - також розростаються водорості», - розповів Віктор Кітанін.

Він зазначив, що на початку листопада об’єм водосховища становив 180 млн куб. м, цього об’єму вистачить приблизно на рік.

Автор: Администратор сайта