Світло, зв’язок, тепло: на Харківщині розгорнули близько 300 Пунктів Незламності

29.11.2022 14:53 Влада
Влада та бізнес намагаються всіляко допомогти жителям Харківської області пережити наслідки російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі. На території регіону вже відкрили близько 300 Пунктів Незламності, кожен з яких може прийняти від 50 до 500 людей. Вони працюють цілодобово. Де вони розташовані та які послуги надають – дізнавався «СК».

23 листопада росія завдала чергового масованого удару по критичній інфраструктурі Украї­ни. Внаслідок цього майже вся країна протягом кількох днів залишилася без світла, тепла, води та зв’язку. Під час блекауту для безпеки та комфорту жителів усіх громад Харківської області запрацювали Пункти Незламності.

– З кожним днем температура повітря стає все нижчою, а ворог не припиняє завдавати ударів по критичній інфраструктурі. Тож маємо бути готовими до різних сценаріїв. Найперше – тримати на контролі розгортання пунктів обігріву в області. Пункти Незламності – це спільне завдання і військових адмі­ністрацій, і громад. Розраховуємо і на допомогу наших міжнародних партнерів, – зауважив начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Світло, зв’язок, тепло: на Харківщині розгорнули близько 300 Пунктів Незламності

Пункти Незламності відкрито в освітніх, медичних, адміністративних закладах, пожежних частинах та наметах ДСНС. У таких приміщеннях люди можуть підзарядити гаджети, обігрітися, випити чаю, переночувати, приготувати їжу та навіть отримати першу медичну допомогу. За словами очільника області, усього на Харківщині відкрито близько 300 таких пунктів, десять з них – мобільні. Наразі проводяться роботи щодо відкриття додаткових Пунктів Незламності, адже попереду довга та складна зима.

– Пункти Незламності працюють цілодобово. Ми про це попереджаємо громади, й вони вже комунікують з мешканцями щодо відкриття пунктів. Щодня продовжується їхня доукомплектація, маємо на меті, щоб кожний Пункт Незламності мав усе необхідне для дітей. У перспективі всі пункти мають бути об’єднані в мережу системами супутникового зв’язку Starlink, – зазначив Олег Синєгубов.

Світло, зв’язок, тепло: на Харківщині розгорнули близько 300 Пунктів Незламності

За словами начальника ХОВА, територіальним громадам Харківщини визначено відкрити 618 стаціонарних пунктів обігріву (Пунктів Незламності) в зимовий період.

Якщо їх буде недостатньо – громади готують 292 місця для встановлення спеціальних наметів. Локація таких пунктів визначається з урахуванням можливості підвозу дров, харчів та близькості до джерел водопостачання, а також можливого під’єднання до автономних джерел електропостачання.

Школа може прийняти понад 500 людей

У Харківській області розгорнуто 13 наметів ДСНС, також Пункти Незламності працюють на базі 59 пожежних частин. Лише в громадах Харківського району відкрито 64 такі пункти. За словами першого заступника начальника ХРВА Володимира Усова, у Пісочинському закладі дошкільної освіти «Теремок» можуть прийняти понад 500 людей під час блекауту. А під час восьмигодинної відсутності світла вже кілька десятків місцевих жителів провели «бойове хрещення» приміщення та змогли там отримати гаряче харчування і зарядити телефони.

Світло, зв’язок, тепло: на Харківщині розгорнули близько 300 Пунктів Незламності

В одній зі шкіл Чугуєва відкрили Пункт Незламності, який може прийняти близько 70 мешканців. Місцеві можуть відпочити на ліжках, зайняти свою малечу в дитячих кімнатах та приготувати їжу в мультиварках. Наразі Чугуївська громада активно оздоблює й інші пункти в різних мікрорайонах міста та сільських населених пунктах.

– Цей напрям роботи є дуже важливим, адже якщо ворог продовжить обстрілювати критичну інфраструктуру, то ці пункти будуть локальними так званими «островами порятунку», – зауважив начальник ХОВА Олег Синєгубов.

Знайти Пункт Незламності у своїй громаді мешканці можуть за допомогою спеціальної мапи на сайті nezlamnist.gov.ua. З міркувань безпеки на мапі не показують пункти поблизу лінії бойових дій на Харківщині. Дізнатися про такі місця необхідно особисто у місцевої влади.

Світло, зв’язок, тепло: на Харківщині розгорнули близько 300 Пунктів Незламності

– Якщо людина не може сама дістатися до Пункту Незламності, то треба звернутися до місцевої влади. Обласна адміністрація ставить чіткі завдання – тримати на контролі індиві­дуальні випадки маломобільних груп та соціально незахищених груп населення, – наголосив Олег Синєгубов.

Закликають долучитися бізнес

Окрім місцевої влади, до облаштування Пунктів Незламності можуть долучитися і власники бізнесу. Для цього їм необхідно запов­нити анкету та подати заявку для відкриття такого пункту.

– Дякую всім, хто зараз працює над облаштуванням Пунктів Незламності, та закликаю бізнес Харківщини долучатися до цієї ініціативи, – зазначив Олег Синєгубов.

Якщо ж таке приміщення вже готове та працює без централізованого електропостачання – бізнес відмічає на спеціальній карті своє підприємство та може зустрічати гостей.

Харківщина отримала генератори

Коли ворог навмисно руйнує енергетичну інфраструктуру України, вкрай необхідно підтримувати життєдіяльність цивільної та критичної інфраструктури регіону. Тож для потреб Харківщини вже передали десять генераторів від Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Начальник ХОВА Олег Синєгубов зазначив, що ці електричні генератори мають високу потужність та продуктивність.

– Один такий прилад може перекривати потреби великої лікарні. Ми на цьому не зупиняємося і працюємо далі, оскільки розуміємо, що треба готуватися до чергового можливого блекауту. Саме таке устаткування допоможе нам розв’язати проблеми, які можуть бути пов’язані з відключенням світла через пошкод­ження внаслідок обстрілів рф, – сказав очільник області.

Також обласною військовою адміністрацією опрацьовується питання щодо закупівлі або постачання від гуманітарних фондів, волонтерських організацій 292 польових наметів з утеплювачами, пічками, польовими ліжками, біотуалетами, опаленням тощо.

Понад 66 мільйонів гривень на дрова

На Харківщині почалася видача безоплатних дров для мешканців громад. Загалом за урядовою програмою на Харківську область було виділено 66 мільйонів 632 тисячі 800 гривень для забезпечення населення безплатною деревиною.

Як зазначив під час апаратної наради начальник ХОВА Олег Синєгубов, до заготівлі дров для Харківщини залучатимуть і потужності інших областей.

– Ми будемо звертатися не лише по субвенцію, тому що ми розуміємо – самостійно наші лісгоспи перекрити цю потребу фізично не можуть, уже зараз у них є напруження щодо виконання цього замовлення. Тому будемо звертатися до інших областей та пропонувати заготовляти для нас цю паливну деревину, – повідомив Олег Синєгубов.

На онлайн ­мапі nezlamnist.gov.ua відображаються три основні категорії:

  1. Пункти Незламності – це місця, організовані обласною владою та ДСНС, які мають генератор (підзарядка гаджетів), тепло, Інтернет, чай/каву, аптечку.
  2. Пункти Незламності відповідального бізнесу – тут є можливість безкоштовно підзарядити гаджети.
  3. Магазини, аптеки, АЗК та відділення банків, які будуть працювати в разі відключення електроенергії (не надають послуги з підзарядки гаджетів).