Тетяна Єгорова-Луценко: Харківська область на 100 % готова до втілення амбітних інвестиційних проєктів

11.07.2023 09:22 Влада

Під час візиту до Брюсселя голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила про завершення процедури закупівлі карет швидкої для Харківської області на 1 мільйон євро та анонсувала відкриття в Харкові хаба української IT-компанії Boosteroid.

Робоча поїздка до Брюсселя

У Брюсселі вдруге відбулося засідання Європейського альянсу міст і регіонів для відновлення України. У заході взяли участь голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко, а також українські політичні діячі, серед яких представники органів місцевого самоврядування, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та політичне керівництво партнерів-засновників.

Засідання відбулося під головуванням президента Європейського комітету регіонів Алвеса Васко Кордейро. На початку зустрічі він окреслив хід і аспекти заходу та наголосив на необхідності прийняття виважених і швидких рішень у розгляді передбачених питань.

– Ще рік тому перед європейською спільнотою ми говорили про потребу в гуманітарній допомозі. Сьогодні ми говоримо про те, що українські та європейські регіони можуть бути рівними партнерами. Попри постійні російські обстріли, ми знаходимо можливості для відновлення і розвитку, – зазначила голова Харківської обласної ради.

Зустріч на політичному рівні пройшла у форматі круглого столу, питання якого були присвячені ролі міст та регіонів у відновленні України за участю країн-партнерів та членів Альянсу. Зокрема, українська делегація представила висновки Європейської комісії, українського Уряду та місцевих і регіональних органів влади стосовно потреби в реконструкції на місцях.

Також однією з тем було обговорення останніх подій, пов’язаних з Альянсом, та поточні політичні аспекти кроків України для вступу в ЄС і стратегічний прогноз на другу половину 2023 року. Окрім цього, учасники засідання приділили увагу питанням участі у Конференції з відновлення України, що відбудеться в Лондоні найближчим часом, делегатів від Альянсу та просування рекомендацій, сформульованих 25 травня 2023 року на спільному семінарі «Посилення ролі місцевих і регіональних органів влади в Процес відновлення та реконструкції України та на шляху до членства в ЄС».

Під час заходу Тетяна Єгорова-Луценко разом з Маршалеком Великопольського воєводства Мареком Возняком повідомили про важливу допомогу для Харківщини.

– Завершується процедура закупівлі карет швидкої для Харківської області на 1 мільйон євро. Колосальна допомога від Польщі. Адже це фактично реанімації на колесах, які у воєнний час урятують життя не одному військовому і цивільному, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

«Харківщина – надійний партнер»

Також під час робочої поїздки до Брюсселя голова Харківської обласної ради взяла участь у роботі 156-го пленарного засідання Європейського комітету регіонів.

– Для України зараз дуже важливо представляти свої інтереси на міжнародних майданчиках. І підтримка нашої держави Євросоюзом у війні, яку розпочала проти нас рф, та на шляху вступу до ЄС – просто неоціненна, – розповіла керівниця облради.

Перед початком пленарного засідання Тетяна Єгорова-Луценко зустрілася із головою Закарпатської обласної державної адміністрації, головою Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Віктором Микитою. Українські колеги обговорили питання міжнародної співпраці, напрямки та перспективи взаємодії з Європейським парламентом. Зустріч пройшла в приміщенні офісу Харківської обласної ради в Брюсселі, який для роботи надала регіональна рада французького регіону Гранд-Ест.

Під час пленарного засідання Європейського комітету регіонів відбулися дебати щодо ролі місцевої та регіональної влади у захисті демократії, а також з інших питань, що стосуються діяльності місцевої представницької влади та низки правових аспектів.

Під час заходу обговорювалися теми:

  • роль місцевої та регіональної влад у захисті демократії та у процесі розширення ЄС;
  • перегляд законодавства ЄС щодо якості атмосферного повітря;
  • середньостроковий перегляд багаторічної фінансової рамки (MFF);
  • субнаціональні утворення США та ЄС: зміцнення демократії, сприяння зростанню та розвитку.

Тетяна Єгорова-Луценко розповіла присутнім про ситуацію в Харківській області та про потреби, які зараз має регіон.

– Важливо, щоб іноземні партнери розуміли, що наш регіон має величезний потенціал у багатьох сферах. Хоча область кожного дня потерпає від артилерійських і ракетних обстрілів, ми вже маємо стратегію з відновлення. Ми на всі 100 % готові до втілення амбітних інвестиційних проєктів, і наші партнери мають розуміти, що Харківщина – надійний партнер, – пояснила голова облради.

Також Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що Харківська обласна рада працює над активізацією міжнародного співробітництва. Серед партнерів Харківщини наразі регіони Емілія Романья (Італія), Гранд-Ест (Франція), Великопольське воєводство (Польща) та інші.

– Представники наших регіонів-партнерів уже були на Харківщині та зробили висновки, – підкреслила керівниця облради.

Новий IT-хаб у Харкові

Крім того, Тетяна Єгорова-Луценко провела зустріч з послом США у Польщі Марком Бжезінським за участю представників IT-компанії Boosteroid Івана Швайченка та Владислава Косьміна, а також американського журналіста Пітера Семлера.

Під час зустрічі обговорювалося питання зміцнення співробітництва між Харківщиною і США, а також між американськими й харківськими компаніями.

– Вдячна пану послу за слова підтримки Україні, всьому українському народу, нашим воїнам, а також за його впевненість у наданні всебічної допомоги нашій країні й надалі, – сказала голова обласної ради.

Компанія Boosteroid планує запуск соціального проєкту зі створення у Харкові свого хаба. За словами Тетяни Єгорової-Луценко, це буде сучасний коворкінг, з усім необхідним для роботи обладнанням та можливістю навчання.

За результатами зустрічі Марк Бжезінський ініціював проведення ділових переговорів в інтересах Харківщини з представниками американського бізнесу, працівниками Посольства США в Україні, які відповідають за економічні питання та інвестиції.

Нагадаємо, громади Харківщини почали втілювати проєкти обласних конкурсів. Раніше ми писали, що Харківщина ініціює розширення переліку громад, віднесених до території активних бойових дій. Також ми розповідали, що до відновлення Харківщини приєднаються нові міжнародні партнери.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.