Тетяна Єгорова-Луценко: Практика латання дірок має піти у минуле

10.02.2022 16:30 Влада
Фото: oblrada.kharkov.ua Фото: oblrada.kharkov.ua
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко відвідала Кіндрашівську, Курилівську та Петропавлівську громади Куп’янського району, де вирішувалася доля двох сільських клубів, гімназії та ліцею.

Сільські клуби – запорука добробуту громади

У Кіндрашівській ТГ голова Харківської обласної ради завітала до Гусинського клубу – єдиного в селі закладу для комфортного та культурного проведення дозвілля жителям села. У сільському клубі працюють п’ять гуртків художньої самодіяльності як для дорослих, так і для дітей. Десять дорослих займаються у двох гуртках та 25 дітей у трьох інших. Цікаво, що на концерти до клубу приходять не лише жителі Гусинки, а й сусідньої Вишнівки.

У 2020 році завдяки участі в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» в клубі встановили систему опалення, а зараз заклад потребує ремонту та придбання крісел для глядачів.

– Для забезпечення комфортних умов відпочинку для жителів села і залучення більшої кількості населення до участі в заходах, що проводяться в сільському клубі, є потреба в придбанні крісел для глядачів. Також потрібно встановити вікна та двері, відремонтувати стелю, стіни, підлогу, – сказала директорка Гусинського клубу Галина Кісіль.

oblrada.kharkov

Зі свого боку Тетяна Єгорова-Луценко зауважила, що для чіткого розуміння скільки коштів потрібно на всі ці потреби, громаді необхідно розробити проєктно-кошторисну документацію.

– Для обласної ради розвиток громад є надзвичайно важливим. Головне, це добробут людей. Саме для цього ми працюємо. Тому ми готові підтримувати будь-які ініціативи на місцях, допомагати реалізовувати проєкти в усіх сферах, зокрема і культурній. Проєкт розвитку клубу має всі підстави брати участь в обласному конкурсі «Разом в майбутнє» та отримати співфінансування з обласного бюджету, – зазначила голова Харківської обласної ради.

Також у Кіндрашівській громаді Тетяна Єгорова-Луценка ознайомилась з роботою Гусинського ліцею. А ще розглянула питання щодо приведення в належний стан спортивної зали та облаштування спортивного майданчика Грушівського ліцею Кіндрашівської сільської ради та Кіндрашівського ліцею Кіндрашівської сільської ради.

Також було обговорено питання щодо капітального ремонту автомобільної дороги С211901 Шипувате – Кіндрашівка від села Кіндрашівка до села Моначинівка протяжністю сім кілометрів, автомобільної дороги С211911 Моначинівка – Просянка протяжністю 18 кілометрів. Ці ділянки дороги підпорядковані ДП «Дороги Харківщини».

Читайте також: Кабмін затвердив кадрові зміни на Харківщині

Очільниця Харківської облради не оминула своєю увагою і питання капітального ремонту мережі водопостачання Кіндрашівської ТГ (с. Грушівка, с. Нечволодівка, с. Кіндрашівка, с. Моначинівка, с. Гусинка, с. Тищенківка, с. Благодатівка). Нагальною в громаді є і потреба у придбанні спеціалізованої техніки для ЖКГ – екскаватора з причепом.

Важливі об’єкти

Після Кіндрашівки керівниця обласної ради завітала до Курилівської громади. Тут проживає понад 11 тисяч людей та працюють успішні сільгосппідприємства.

Курилівці вже розробили першочергові проєкти для розвитку та переоснащення вже наявних об’єктів інфраструктури громади. Серед них – сільський клуб, куди і завітала Тетяна Єгорова-Луценко.

Будівля закладу була введена в експлуатацію ще в 1969 році. Відродження клубу почалося у 2017 році. За цей час там було відремонтовано покрівлю, замінено вікна на енергозберігаючі, віконні блоки та двері в спортивній залі. Також капітально відремонтували спортивну залу, роздягальні, душові кімнати та санвузли. Сільський клуб має два поверхи і підвал, загальна площа – 1371,3 квадратного метра. Також у клубі є кімната гурткової роботи, спортивна та зала для глядачів на 200 місць. Тут працюють п’ять аматорських гуртків, які відвідують майже сотня місцевих жителів. У громаді зазначають, що клуб є дуже важливим для них об’єктом, на його капітальний ремонт планують витратити 8,92 мільйона гривень.

Читайте також: Обласних депутатів Харківщини скликають на сесію

Також очільниця облради відвідала ще один важливий для громади об’єкт – Курилівську гімназію. Заклад був заснований ще в 1897 році. Зараз у гімназії навчаються 94 дитини, працює 21 педагог. У 2018 році тут було проведено реконструкцію системи теплопостачання із заміною котлів на твердопаливні. А протягом 2019–2021 років у закладі були капітально відремонтовані шість кабінетів з дев’яти та закуплені нові меблі.

Зараз гімназія потребує актової зали та нового даху, за словами очільника громади Миколи Ситника, вони готові додати свої кошти для реалізації проєкту реконструкції гімназії. На нову актову залу та дах для гімназії планують витратити 1,68 мільйона гривень.

oblrada.kharkov

Голова обласної ради зазначила, що не в перший раз бачить професійний та відповідальний підхід керівництва Курилівської громади для вирішення важливих питань.

– Усі документи, які стосуються проєктів, підготовлені на 100 %. До того ж вказано, скільки вже зроблено. І це також вражає! Роботи проведені на високому рівні. І це заслуга голови громади, депутатів місцевої ради, спонсорів, які тут живуть і не є байдужими. Добре бачити, що громада не тільки звертається до обласної влади по допомогу, а багато зробила власними силами, знаходить для цього власні та спонсорські кошти. Зокрема, ми оглянули прекрасну спортивну залу, куди діти ходять на заняття. І зараз, коли є потреба зробити в цій школі актову залу, для цього є документація, об’єкт внесений до програми соціально-економічного розвитку регіону, буду відстоювати перед депутатами, обласною державною адміністрацією, що це необхідно робити. Тим паче, голова громади запевнив, що громада готова додати свої кошти, щоб зробити в школі нову актову залу. Це ж стосується і даху для гімназії, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Пріоритетні завдання

До ліцею голова Харківської облради завітала і в Петропавлівській громаді. Петропавлівський ліцей був заснований ще в 1912 році, зараз тут навчаються 320 дітей, а також є інклюзивні групи та клас. Колектив навчального закладу брав участь в обласному конкурсі розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» та двічі був переможцем.

Сьогодні у Петропавлівському ліцеї працюють 34 педагоги. Підвіз 175 учнів та восьми вчителів здійснюється шкільним автобусом.

– Пріоритетним завданням ліцею є робота з обдарованими учнями, яка створює передумови для успішної участі ліцеїстів у науково-дослідних роботах МАН України. Учасниками конкурсу-захисту у 2021 році стали три учні школи. За останні шість років майже всі випускники школи продовжили навчання у вищих навчальних закладах України, – повідомив директор КЗ «Петропавлівський ліцей Петропавлівської сільської ради» Сергій Жадановський.

oblrada.kharkov

Проблемним питанням ліцею є ремонт даху та необхідність заміни 78 вікон та 17 дверей. На думку Тетяни Єгорової-Луценко, така проблема повинна розв’язуватися комплексно.

– Практика латання дірок має піти у минуле. Концепція змінилася. Має бути комплексний підхід до кожного об’єкта. Обласна рада та обласна державна адміністрація очікують глобальних проєктів. Наприклад, якщо йдеться про ліцей, потрібно готувати проєктно-кошторисну документацію, яка охоплюватиме усю потребу в ремонтних роботах. Таким чином, об’єкт входить до програми «Велике будівництво» і отримує належне фінансування, – підкреслила керівниця обласної ради.

Також під час візиту до Петропавлівської ТГ Тетяна Єгорова-Луценко провела зустріч з активом громади, відвідала клуб, музей та спортивний комплекс.

Автор: Анастасія Хушану