Товмасян на суді: «Я нічого не брав, тому своєї провини не визнаю»

06.08.2021 09:30 Влада
Учора в Києві Вищий антикорупційний суд обирав міру запобіжного заходу голові Харківської обласної ради Артуру Товмасяну. Під час засідання Товмасян спростував інформацію щодо його нібито мільйонних статків.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягала на застосуванні до голови Харківської обласної ради Артура Товмасяна запобіжного заходу у вигляді залогу в розмірі 4 мільйонів гривень. Прокурор мотивував таку заставу десятимільйонними статками підозрюваного у отриманні півторамільйонного хабара.

Натомість Товмасян усі ці підозри спростував.

— Я знаю точно, що я цих грошей не брав, і ті речі, про які говорив прокурор, нібито передавались грошові кошти мені, нібито передавались спиртні напої, повністю не відповідають дійсності. Хочу додати, що сьогодні почув, що у мене, виявляється, десятимільйонні статки. Мені було 18 років, у 2001 році я влаштувався на роботу в сільгосппідприємство «Азовський» у місті Маріуполь. Працював там юристом. Під час розпаювання  цього під приємства мені був виданий земельний пай загальною площею близько 4,8 гектара. Це землі сільгосппризначення. Їх сьогоднішня ринкова ціна, це всі знають, близько тисячі доларів за гектар. У 2008 році ще одну таку ж  земельну ділянку сільгосппризначення я отримав шляхом договору обміну, — заявив Артур Товмасян у залі суду.

Також він додав, що у нього нема, як казав прокурор, якихось чисельних ділянок під забудову, які коштують десятки мільйонів гривень. Це звичайні поля сільгосппризначення, які нарзі здаються в оренду. За пай він отримує оренду близько 15 тисяч гривень на рік.

— Квартири у мене власної нема. Машини власної нема. У мене нема жодного рідного — мільйонера. Мама живе у звичайній квартирі. Тут зараз закидають, що у мене є мільйони. У мене нема мільйонів і ніколи не було. У всіх тих заходах, які мені закидає прокурор, я не брав участі, — додав Товмасян.

Читайте також: У НАБУ розповіли нові подробиці слідчих дій у Харківській облраді

Крім того, Товмасян відзначив, що посада голови обласної ради передбачає щоденне спілкування з багатьма людьми. У тому числі, з директорами комунальних підприємств, головами територіальних громад, співробітниками апарату.

— Якщо зараз я маю нести відповідальність за дії всіх людей, з якими спілкуюсь, то мені треба закритися, нікого не приймати і ні з ким не спілкуватись. Або, як сьогодні, і потрапив сюди по цій справі. Хочу додати, що Харківська обласна рада має близько 170 комунальних підприємств. Як сказав мій захисник, що я зі всіма директорами зустрічався, це не так. Насправді, я зустрічався тільки з частиною з них. Я дійсно розбираюся в проблемах, які є на комунальних підприємствах Харківської області, і дійсно бачу, що там відбувається. Менеджмент цих комунальних підприємств залишився на рівні СРСР, я вважаю. Там необхідно проводити оптимізацію, задля блага населення нашої області. Тому протягом усього часу на цій посаді я працюю в цьому напрямі, — зауважив Товмасян. — Так, багато планів ми обговорювали разом зі співробітниками апарату, директорами підприємств. Я вважаю, що посада голови облради — це посада менеджера, який має або вивести комунальні підприємвтва в плюс, або ліквідувати їх. Тут нема жодної корупційної складової. Я завжди вважав, що головне багатство — це довіра людей. Те, що я маю на сьогодні.

За результатами засідання суддя обрала запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 1320 прожиткових мінімумів, тобто 2,9 мільйона гривень.

Автор: Олександр Томін