Транспорт і світло повертаються на Харківщину

21.03.2023 15:21 Влада

На деокупованих територіях Харківської області відновлюють транспортне сполучення та підключають абонентів до електропостачання, – повідомляє "Слобідський край".

Харківська обласна військова адміністрація продовжує працювати над відновленням електроенергії на деокупованих територіях Харківщини. Як зазначив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, станом на середину березня на звільнених від російської окупації територіях до електропостачання було під’єднано близько 170 тисяч абонентів.

– Ремонтні роботи значно ускладнюються через активні бойові дії та масштабні мінування територій населених пунктів. Але, попри складнощі, наші енергетики щодня повертають світло для 250–300 споживачів, – зауважив очільник ХОВА.

Так нещодавно електроенергію повернули в село Лещенки Дергачівської громади. Там світла не було рік: через активні бойові дії населений пункт був знеструмлений ще у березні 2022-го. Сапери змогли завершити роботи з розмінування лише зараз, після чого фахівці «Харківобленерго» замінили 40 прольотів проводу, а також, де була необхідність, – опори. Відтепер знову зі світлом понад 100 споживачів села.

Відновили електропостачання і всім жителям Маліївки Борівської селищної громади. Під час деокупації Ізюмського району російські військові, тікаючи, збили танком високовольтну опору та пошкодили місцеву трансформаторну підстанцію. Світла тут не було з вересня 2022 року. Після завершення розмінування території саперами енергетики провели ремонтні роботи – відновили шість прольотів високовольтної лінії 10 кВ та замінили пошкоджений трансформатор.

З’являється на деокупованих територіях і транспортне сполучення. Наразі за дорученням начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова проводиться робота щодо поновлення приміських автобусних маршрутів на території Ізюмського району. Частково відновлено транспортне сполучення на Вовчанському напрямку. З Харкова люди можуть дістатися до смт Старий Салтів, а звідти до Вовчанська. Поновити сполучення з Дворічноюпоки що не дозволяє безпекова ситуація. На інших напрямках іде тісна співпраця з «Укрзалізницею». Там, де є можливість запуску електричок – здійснюється підвіз пасажирів до залізничних станцій.

Крім того, в регіоні готуються до проведення ремонту дорожнього покриття – підрядні організації вже закупили будівельні матеріали. Це дозволить розширити транспортне сполучення на деокупованих територіях. Очільник ХОВА вже дав завдання опрацювати маршрути.

Ми зараз приступаємо до ремонту дороги. Як дозволять погодні умови – роботи розпочнуться, наголосив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, що ввечері 15 березня у Харкові відновили роботу тролейбуси, а 16 березня  у місті почати курсувати трамваї. Раніше ми писали, що у Валківській громаді Харківської області починають перейменовувати назви вулиць та інших об’єктів, а у місті Люботин Харківської області у повному обсязі відновив роботу відділ державної міграційної служби.

Автор: Наталя Сергіїва