У Харкові відкрили стоматцентр для підготовки молодих фахівців

26.12.2023 14:22 Влада
Фото: Харківська обласна рада Фото: Харківська обласна рада

На базі Харківської обласної стоматологічної поліклініки відкрили клініко-симуляційний стоматологічний центр Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна для підготовки молодих лікарів.

З роботою центру ознайомилася голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

– Є багато закладів вищої освіти, яким обласна рада надала можливість працювати на базі обласних лікарень, але, на жаль, не всюди були належним чином облаштовані приміщення й умови не відповідали сучасним вимогам. Тому сьогодні для нас важливо було подивитися, як впорався з реалізацією цього проєкту наш потужний ХНУ імені В. Н. Каразіна. Результат – створення унікального для Харкова та України центру. Найближчим часом буде розглядатися питання стосовно надання вишу приміщень на базі комунальних закладів для реалізації подібних проєктів задля підвищення рівня освіти студентів і відпрацювання ними практичних навичок, – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

У центрі встановлено сучасне симуляційне навчальне обладнання від відомих європейських брендів, стоматологічні установки та дентальний мікроскоп. Як зазначають у Харківській обласній раді, це дозволить не тільки забезпечити підготовку майбутніх фахівців і підвищення кваліфікації практикуючих лікарів-стоматологів. Це також дасть можливість надавати на базі центру висококваліфіковану стоматологічну допомогу населенню із залученням науковців Каразінського університету та клініцистів обласної стоматологічної поліклініки.

Заняття будуть проводити викладачі кафедри стоматології медичного факультету Каразінського університету та Каразінської школи стоматології.

– Я дуже вдячна голові обласної ради Тетяні Єгоровій-Луценко, обласній військовій адміністрації, керівництву поліклініки та людям, які вірили в те, що клініко-симуляційний центр потрібен. Коли ми отримували ліцензію, члени комісії відзначили високий рівень наших наукових і практичних можливостей – і це у період воєнного стану, – сказала ректорка ХНУ імені В. Н. Каразіна Тетяна Кагановська.

Цей центр унікальний тим, що тут поєднуються можливості міждисциплінарної університетської освіти, сучасної теоретичної підготовки, інноваційних симуляційних технологій навчання та відпрацювання практичних навичок в умовах реальної клінічної практики для слухачів усіх категорій. Саме це створює освітньо-професійне середовище для формування майбутніх і практикуючих лікарів-стоматологів європейського рівня.

– Створення цього центру – це лише перший крок, ми будемо й надалі підтримувати медичні кафедри. Бо головна наша задача – лікувати людей на найвищому рівні, – сказав головний лікар Харківської обласної стоматологічної поліклініки Євген Волосов.

За словами організаторів, центр стане місцем проведення науково-дослідних робіт, майстер-класів, тренінгів, науково-практичних конференцій, а також реалізації соціальних і міжнародних програм.

Автор: Костянтин Оксенюк