Український народ отримав головну премію Європейського Союзу

20.12.2022 09:52 Влада
Цьогоріч головною премією Європейського Союзу у сфері прав людини – премією імені Андрія Сахарова відзначили хоробрий народ України, який встояв перед повномасштабним вторгненням росії у 2022 році.

Європейський парламент присудив премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова українському народу. У номінації перелічили міських голів України, державних діячів та представників громадянського суспільства. Церемонія нагородження відбулася 14 грудня в Страсбурзі. На запрошення віцепрезидентки Європейського парламенту Діти Чаранзової та представників регіону Гранд-Ест, де і знаходиться Страсбург, захід відвідала голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

– Уже майже десять місяців наш народ бореться за незалежність, свободу і суверенітет. Нам важко, але ми сильні. І дуже важливо в ці складні часи мати всебічну підтримку міжнародних партнерів. Адже Україна зараз стоїть на захисті всього цивілізованого світу, – підкреслила Тетяна Єгорова-Луценко.

Голова ХОР Тетяна Єгорова-Луценко на засіданні Європарламенту, на якому українському народу вручили премію Сахарова

Під час церемонії з відеозверненням виступив Президент України Володимир Зеленський. А також голова Європейського парламенту Роберта Мецола.

– Український народ веде боротьбу не тільки за незалежність, він веде боротьбу за цінності, які лежать в основі нашого життя у Європейському Союзі. Ми підтримуємо Україну. Я знаю, що хоробрий народ України не поступиться, і ми також, – зазначила Роберта Мецола.

Голова Європейського парламенту у своєму виступі наголосила, що премія Андрія Сахарова «За свободу думки» віддає данину поваги людям і організаціям, які борються в ім’я свободи по всьому світу.

Нагадаємо, що щорічна премія імені Андрія Сахарова «За свободу думки» присуджується окремим особам та організаціям, що захищають права людини й основні свободи.

Премію Сахарова запровадили в 1988 році. Першим її лауреатом став президент Південно-Африканської республіки та борець з режимом апартеїду Нельсон Мандела. Також у 2018 році премію отримав український режисер та колишній політичний в’язень у росії Олег Сенцов. Минулого року премія дісталася російському опозиціонеру Олексію Навальному.