Вибори мера у Харкові: ЦВК схвалила строки для кандидатів та виборців

01.09.2021 12:41 Влада
Харківська міська рада/Facebook Харківська міська рада/Facebook
11 вересня в Харкові стартує виборчий процес.

ЦВК оприлюднила календарний план позачергових виборів. У Громадянській мережі ОПОРА пояснили, як відбуватиметься виборчий процес у Харкові.

Читайте також: У Харківській обласній раді обрали нового голову

Нагадаємо, позачергові вибори міського голови у Харкові відбудуться 31 жовтня. Відповідне рішення депутати Верховної Ради підтримали на позачерговому засіданні у березні.

Відповідно до календарного плану, з 11 вересня включно місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування мають відвести місця та обладнати стенди, дошки оголошень для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Також до 14 вересня включно телерадіокомпанії та друковані засоби масової інформації, які мають намір розміщувати матеріали передвиборної агітації, зобов’язані опублікувати інформацію про вартість розміщення передвиборної агітації.  

Загальнонаціональні ЗМІ мають розмістити інформацію в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", регіональні та місцеві – у відповідних регіональних та місцевих друкованих ЗМІ.

До 16 вересня включно виборці можуть подати до органу ведення Державного реєстру виборців заяви про зміну виборчої адреси. 

"Це можна зробити двома способами: подавши паперову заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» за наявності електронного цифрового підпису", – повідомив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Харківській області Микола Зінченко.

Громадські організації, які займаються виборчим процесом та спостереження за ним,  до 20 вересня включно можуть звернутись до ЦВК з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів на виборах. 

Рішення з цього приводу Комісія має прийняти не пізніше ніж на 5 день з дня отримання клопотання.

З 21 до 30 вересня включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організацій партій та від громадян шляхом самовисування.

Також до 30 вересня кандидати мають  подати відповідні документи до територіальної виборчої комісії. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата територіальна комісія зобов’язана прийняти рішення про його реєстрацію на посаду міського голови або про відмову в реєстрації.

До 8 жовтня включно ТВК має оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

Кандидати можуть відмовитися від балотування до 11 жовтня. Уже наступного дня ТВК має прийняти відповідне рішення з цього приводу.

До 13 жовтня включно ТВК має затвердити текст виборчого бюлетеня та встановити ступінь його захисту, а до 15 жовтня – утворити дільничні виборчі комісії. До 21 жовтня теркомісії мають отримати в упаковці підприємства-виготовлювача виборчі бюлетені для голосування. 

Також до 21 жовтня кожному виборцю дільничні виборчі комісії мають надіслати іменне запрошення.

Саме голосування відбудеться 31 жовтня з 8:00 до 20:00. Результати виборів мають бути встановлені до 12 листопада включно.

Автор: Олена Загребельна