Виплати ВПО: як здійснюється перевірка переселенців щодо отримання допомоги

16.03.2023 10:19 Влада

В Україні питання вибіркових перевірок переселенців щодо їх фактичної присутності на заявленому місці залишається актуальним. 

Як повідомляє «Слобідський край» з посиланням на Урядовий портал, питання вибіркових перевірок ВПО обговорили на нараді під головуванням віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук 15 березня.

Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги ВПО.

«Ми не можемо допустити жодної дискримінації внутрішніх переселенців. Людей повинні попереджати. Вони не зобов’язані 24/7 перебувати вдома, щоб не втратити грошову допомогу від держави, яка їм дуже необхідна. Перевірки мають здійснюватися лише за наявності підозри щодо неправомірного отримання допомоги», – зауважила Ірина Верещук.

Зокрема, під час перевірки посадова особа Нацсоцслужби повинна скласти відповідний акт. Також вона має залишити повідомлення про необхідність протягом 10 днів прибути до органу соціального захисту населення для проходження ідентифікації. 

І лише в разі неявки переселенцям можуть скасувати статус ВПО і припинити передбачені для них виплати.

Нагадаємо, у Харківській області за січень зареєстрували майже 10 тисяч переселенців. Наразі у Харківській області в управліннях соціального захисту населення на обліку перебуває 461,2 тисячі переселенців – це 378,3 тисячі сімей.

З початку повномасштабної війни й до кінця 2022 року на обліку в службі зайнятості перебували 4646 людей з-поміж внутрішньо переміщених осіб у Харківській області. 4284 – мали статус безробітного.

Також нагадаємо, що жителі Харкова й області, які повернулися до своїх домівок, можуть скасувати статус внутрішньо переміщеної особи автоматично на порталі Дія.

Мешканці Ізюма Харківської області, які безоплатно розмістили біженців із зони бойових дій, мають змогу отримати грошову компенсацію на сплату комунальних послуг.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Галина Гришко