Володимир Зеленський про оборонну промисловість Харкова: «Я в шоці»

07.11.2019 09:00 Влада
Фото: Офіс Президента Фото: Офіс Президента
Серед першочергових проблем, які Президент України Володимир Зеленський озвучив після візиту на Харківський авіазавод і завод імені Малишева 6 листопада, – низька ефективність роботи підприємств, відсутність державного замовлення, а також величезні борги із заробітної плати та неналежні умови праці.

– Ми відвідали авіаційний завод, а також легендарний заводі імені Малишева та побачили, що там відбувається. Я в шоці, у першу чергу, з приводу статистики, адже, як повідомив директор заводу, з 2009 року побудували один танк для ЗСУ, коли за радянських часів було 900 танків на рік. Потім ми побачили людей. Заборгованість із заробітної плати на цих заводах страшна – до чотирьох років. Дуже низька заробітна плата, наприклад, на авіаційному заводі – 3,5 тисячі гривень, – розповів Президент.

Також працівники заводу імені Малишева поскаржилися Главі Держави, що взимку у приміщеннях цехів температура становить 0 градусів. У зв’язку з цим Володимир Зеленський заявив, що вимагає від Прем’єр-міністра зібрати засідання Уряду разом з представниками всіх правоохоронних органів, щоб розібратися у проблемах, які існують на державних підприємствах концерну «Укроборонпром», вісімнадцять з яких розташовані саме на Харківщині.

– Харківські підприємства – це приклад того, в якому важкому становищі перебуває військово-промисловий комплекс України. На даному етапі до концерну входять 137 підприємств, з них 21 – розташовується на непідконтрольній території. 70 з них – прибуткові, 46 – збиткові, – розповів під час своєї доповіді керівник «Укроборонпрому» Айварас Абромавичус.

Серед недоліків очільник концерну назвав проблеми фінансово-управлінського підходу, які залишилися від «старого керівництва», адже частка «Укроборонпрому» в державному замовленні постійно падає, а замовлення дістаються приватним підприємствам.

На відсутності державного замовлення акцентував увагу й очільник Харківського авіаційного заводу Сергій Задорожній, а в. о. директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені О. О. Морозова (ХКБМ) Володимир Жадан попросив продовжити строк виконання контракту між Міноборони та ХКБМ на постачання 45 бронетранспортерів, зрив якого поставив підприємство на межу банкрутства.

Зі свого боку Володимир Зеленський запропонував продовжити контракт до 31 серпня 2020 року. Також пріоритетною у розв’язанні він назвав проблему заборгованості перед колективами оборонних підприємств і запропонував її вирішити, можливо, шляхом поповнення статутного капіталу «Укроборонпрому».

Читайте також: Президент представив нового губернатора Харківщини

Також керівникам Мінекономіки та Мінфіну Глава Держави доручив підготувати і внести на затвердження Кабміну державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на п’ять років.

 

Марічка Зорянська, кореспондент