Як доглядають за пам'ятниками Харкова та області

06.08.2014 06:00 Влада
vecherniy.kharkov.ua vecherniy.kharkov.ua
Усього в Харківській області 780 пам'яток містобудування та архітектури, з них 555 у Харкові та 225 в області.

Про це заявив директор Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації, головний архітектор області Михайло Рабінович. 

Він зазначив, що охороною об'єктів культурної спадщини займаються Департамент містобудування та архітектури ХОДА та Департамент культури і туризму.

«Щоб їх (пам'ятники. - Ред.) зберегти, потрібно своєчасно проводити ремонтні роботи, які дозволяють захистити об'єкти від руйнувань і забезпечити збереження їх автентичності. На жаль, більшість пам'яток перебувають у незадовільному технічному стані, а реставраційні роботи припинені. Проблема у відсутності фінансування з боку держави, тому сьогодні більшість об'єктів упорядковуються за кошти орендарів, власників або органів місцевого самоврядування», - розповів Рабінович.

«Департамент обов'язково укладає з власниками та з орендарями будівель - пам'яток архітектури (приміщень в них) охоронні договори. Перед складанням договору провадиться технічний огляд пам'ятника, фіксується його стан, в договорі вказується термін, протягом якого орендар або власник зобов'язаний виконати певні ремонтні роботи. В цілому ситуація контролюється, і сказати, що історичні пам'ятники безхозні не можна, але ця сфера вимагає солідних фінансів», - додав він.

 

Автор: Администратор сайта