Збільшення виплат і реорганізація медзакладів: які рішення прийняла облрада

06.12.2022 10:28 Влада
Харківська обласна рада на останньому пленарному засіданні прийняла рішення стосовно збільшення мінімальної суми адресної грошової допомоги та виплат онкохворим, а також депутати проголосували за реорганізацію низки медичних закладів Харківської області, затвердили новий Знак пошани та позбавили кількох людей звання «Почесний громадянин Харківської області».

3 грудня відбулося пленарне засідання XIII сесії Харківської обласної ради, яке провела голова облради Тетяна Єгорова-Луценко. Засідання пройшло у форматі відеоконференції. В ньому взяли участь 89 депутатів, а також приєдналися начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов та керівники обласних правоохоронних структур, ДСНС.

Усього депутати розглянули 43 питання.

Під час пленарного засідання голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко надала звіт роботи. Згідно з документом, на початку скликання в обласній раді було сформовано п’ять депутатських фракцій. Після російського вторгнення в Україну фракція «Опозиційна платформа – За життя» припинила свою діяльність. З 9 травня 2022 року в Харківській обласній раді працюють чотири депутатські фракції: «Блок Кернеса – успішний Харків!» – 46 депутатів; «Блок Світличної – разом!» – 17 депутатів; «Слуга Народу» – 16 депутатів; «Європейська Солідарність» – 10 депутатів. 31 депутат обласної ради є позафракційним.

Як зазначила у своїй доповіді Тетяна Єгорова-Луценко, обласна рада має одні з найкращих показників своєї роботи серед колег в Україні.

– Депутати, комісії, апарат активно працювали і працюють зараз, під час війни: з 24 лютого 2022 року Харківська обласна рада як представницький орган влади продовжує роботу в умовах воєнного стану, введеного через широкомасштабне збройне вторгнення російської федерації, – підкреслила голова облради.

Харківщина вступає до Асамблеї європейських регіонів

На пленарному засіданні обласної ради депутати ухвалили рішення «Про вступ Харківської області до Асамблеї європейських регіонів (Assembly of European Regions, AER)». Згідно з цим рішенням Харківська область вступає до Асамблеї європейських регіонів як повноправний член без сплати внесків у період 2022–2023 років.

– Приєднання Харківської області до Асамблеї європейських регіонів відкриє нові можливості для нашого регіону на міжнародному рівні та сприятиме економічному і гуманітарному розвитку, взаємовигідному обміну досвідом, формуванню нового сталого партнерства у багатьох сферах, – ідеться у проєкті рішення.

Окрім цього, депутати затвердили Програму підтримки реалізації державної політики органами виконавчої влади в Харківській області на 2022–2024 роки.

Реалізація Програми направлена на удосконалення фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності органів виконавчої влади області, організації їх оптимальної, ефективної роботи і взаємодії з органами місцевого самоврядування. А це своєю чергою згенерує можливості для підвищення ефективності реалізації заходів, спрямованих на відновлення регіону, безперебійне надання соціальних послуг населенню, підтримку функціонування систем життєзабезпечення, забезпечення територіальної оборони області тощо.

Координацію роботи щодо виконання Програми здійснюватиме апарат обласної державної (військової) адміністрації, її відповідні структурні підрозділи.

Збільшена допомога онкохворим

Депутати проголосували за зміни до Порядку використання коштів, які передбачені в обласному бюджеті для надання адресної допомоги.

Передбачено збільшення мінімальної суми грошової допомоги до 1 тисячі гривень, обсяг максимальної суми залишився без змін – 20 тисяч гривень. Онкохворим збільшать суму допомоги до 30 тисяч гривень.

Також відтепер оновлюється перелік документів для надання допомоги. Це має полегшити жителям Харківської області збір документів для отримання допомоги у воєнний час. Особи, які потребують допомоги, можуть надавати до пакета документів довідку, що видається внутрішньо переміщеним особам, замість довідки про реєстрацію місця проживання заявника.

Реорганізація медзакладів

Депутати обласної ради підтримали декілька рішень щодо оптимізації комунальних закладів галузі охорони здоров’я.

Депутатський корпус проголосував за:

  • Приєднання Обласної клінічної інфекційної лікарні до Обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні;
  • Об’єднання обласних психіатричних лікарень № 1, № 2 та Обласного психоневрологічного диспансеру на базі Обласної клінічної психіатричної лікарні № 3;
  • Приєднання Обласної дитячої клінічної лікарні № 1 до Обласної дитячої клінічної лікарні.

Таким чином, в області будуть працювати три лікарні, що надаватимуть широкий спектр послуг для жителів Харківської області та всієї України. Автори проєкту зазначили, що такі заходи сприятимуть отриманню об’єднаними закладами більш змістовного замовлення пакетів послуг від НСЗУ та сформують передумови для покращення матеріальної бази підприємств і своєчасної належної оплати праці медичних працівників, що зробить медзаклади більш потужними та високоефективними.

«За заслуги перед Харківщиною»

Також обласна рада на пленарному засіданні підтримала проєкт, відповідно до якого запроваджується Знак пошани Харківської обласної ради «За заслуги перед Харківщиною».

Ним будуть відзначати громадян України та інших держав за особисту хоробрість, доблесть, героїчний спротив, гідність та патріотизм, визначні успіхи у справі зміцнення обороноздатності регіону, відвагу та самовідданість у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у період воєнного стану або надзвичайних ситуацій.

Відзначення осіб проводиться за розпорядженням голови Харківської обласної ради у разі погодження з постійною комісією обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування.

Клопотання про відзначення Знаком пошани подаються до обласної ради за ініціативою:

  • постійних комісій обласної ради;
  • керівництва підрозділів Збройних Сил України, Національної гвардії України, інших військових формувань;
  • керівництва Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Служби безпеки України, Національної поліції України, підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України;
  • підприємств, установ, закладів, незалежно від форми власності;
  • органів місцевого самоврядування;
  • організацій громадянського суспільства.

Більше не почесні громадяни

Водночас депутати на пленарному засіданні схвалили рішення про позбавлення Ігоря Райніна та Володимира Святаша звання «Почесний громадянин Харківської області», а також припинення їм виплат стипендій з 1 січня 2022 року та виключення їх з переліку осіб, яким присвоєно звання.

Тетяна Єгорова-Луценко підкреслила, що це не перше і не останнє рішення такого плану. Однак наголосила, що подібні рішення мають бути обґрунтованими та відповідати усім вимогам законодавства, Регламенту ради та Положенню про звання.

– Вважаю, що жодним чином ніхто не має права здійснювати тиск щодо голосування з цього питання. Прошу кожного з вас прийняти сьогодні це рішення виважено та самостійно, – звернулася до депутатського корпусу під час пленарного засідання голова Харківської обласної ради.

Згідно з Положенням про звання «Почесний громадянин Харківської області», звання присвоюється за окремим рішенням обласної ради. Стипендії можуть призначатися, не призначатися або не виплачуватися, якщо їх уже призначено. Також у положенні передбачено, з яких причин особу можуть позбавити звання «Почесного громадянина». Серед них поведінка або вчинки, що дискредитують людину перед громадою, області та державою, а також дії або бездіяльність, що сприяли роз’єднанню нації чи порушенню територіальної цілісності України.

P.S.

Невдовзі має бути підписано розпорядження про проведення нової сесії, на якій розглядатиметься бюджет.

– До кінця року ми повинні прийняти бюджет разом з обласною військовою адміністрацією. Маю надію, що бюджет буде збалансованим і з урахуванням тих необхідних витрат, які на сьогодні є важливими для нашого регіону. Це стосується й питань, пов’язаних з війною та відновленням. Ми будемо готуватися до наступної сесії вже з понеділка, – підкреслила голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.